Totalrenovering fra topp til tå

Novikveien borettslag i Sandnessjøen gjennomgår i disse dager en totalrenovering som vil løfte både fasaden og bokvaliteten for beboerne. 

– Vi er helt i startfasen av totalrenoveringen, men dette kommer til å bli veldig bra, sier styremedlem og beboer, Roger Eliassen. 

Vedlikeholdsetterslep

Novikveien borettslag består av 34 leiligheter fordelt på to byggetrinn. 
– Det første byggetrinnet ble oppført i begynnelsen av 70-tallet, og det andre ble oppført fra 1975 og utover, forklarer Eliassen.  
– Borettslaget har hatt tidvis vedlikehold i løpet av årene på enkelte vinduer, balkonger, drenering og litt bordkledning, men generelt kan man si at det var et stort vedlikeholdsetterslep på boligene. 
De første fire blokkene som ble bygget hadde flate tak. De har vært plaget med litt lekkasje og generell dårlig isolasjon. 
– Om vinteren har man sett at snøen har smeltet på disse takene, så her har det vært et betydelig varmetap.

Styremedlem Roger Eliassen i Novikveien borettslag. Foto: Mye i Media

Et ansiktsløft

Nå fjernes gammel bordkledning og taket skiftes på de fire første blokkene. Her blåses det i tillegg inn ny isolasjon og det skal legges nytt toppdekke. 
Alle boligene får ny bordkledning, nye vinduer og ny isolasjon. 
– Bygningene hadde bare 10 cm isolasjon, som var kravet etter gammel byggeskikk. Nå blir det 20 cm isolasjon i endeveggene hvor det ikke er vindu. Det blir i tillegg nye balkonger på alle leilighetene, forteller Eliassen.  


Styret har vedtak i generalforsamlingen på at en renovering av boligene kan ha en kostnadsramme på opptil 20 millioner kroner, men de håper å komme godt under det.
– Dette fordeles som fellesgjeld på de tilsammen 34 leilighetene, sier Eliassen som mener det er rimeligere å totalrenovere, fremfor kostbart vedlikehold, da gamle skader også har ført til dyrere forsikringer. 
– På sikt skal vi klare å spare inn en del av kostnadene. Av bordkledning bruker vi Møre Royal. Den er noe dyrere, men krever langt mindre vedlikehold. Dette blir et skikkelig ansiktsløft i tillegg til at bo-komforten også blir bedre. Bare det å isolere kvisten på de eldste boligene kommer til å utgjøre stor forskjell.

Byggeledelse fra MOBO

Novikveien borettslag ligger i et fint, sentralt område i Sandnessjøen, og har umiddelbar nærhet til både bensinstasjon og matbutikk.  

– MOBO Helgelands tekniske avdeling, ved forvaltningskonsulent Inge Nilsen, har hatt byggeledelse fra vår side. Det har vært flott å kunne hente inn kompetanse på dette området, avslutter Eliassen og legger til.

– Vi er også glad for at den lokale entreprenøren Contractor Bygg vant anbudet, da vi er opptatt av å bruke lokale leverandører.  


Denne artikkelen er skrevet for MOBO Helgeland, og var først publisert i deres medlemsmagasin Bo & Lev.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *