Ny arvelov, endret BSU, lavere eiendomsskatt, elbil-lading i borettslag, utleie og digitale generalforsamlinger


Det nye året har startet med noen nye regelendringer som kan ha betydning for deg som boligeier. MOBO Helgeland gir deg oversikten.


Digitale generalforsamlinger
Kommunal og moderniseringsdirektoratet (KMD) har uttaltat de nye reglene om muligheten til å avholde generalforsamling og årsmøte uten fysiske oppmøte,er nært forestående. 
I fjor fikk man tillatelse til å avholde digitale generalforsamlinger, av smittevernhensyn. Tilbakemeldingene fra borettslagene har vært svært positive, og det er forventet at dette vil bli en permanent løsning. 
De første generalforsamlinger og årsmøter starter normalt allerede i mars, så det begynner å haste.Det er for tiden ikke mulighet for åavholde ekstraordinære møter, på grunn av strenge koronatiltak. Dette kan utsette f.eks. opptak av lån i forbindelse med større vedlikeholdsarbeider eller andre byggearbeider.KMD er gjort oppmerksom påbehovet for rask fremdrift og opplyser at lovforslaget er nært forestående. I tråd med vanlig praksis i lovarbeider, kan de dessverre ikke si noe mer konkret om dato.

Elbil-lading
Fra 1. januar 2021 har alle beboere i borettslag og sameier, rett til å lade elbilen sin på borettslagets parkeringsplasser, såfremt man har rett til å parkere på borettslagets eiendom. Borettslaget er derfor pliktig til å sørge for tilstrekkelig strømnett for lading, men det er beboeren selv som må betale for laderen og strømmen som brukes til dette.BSU
Maksimalt sparebeløp for BSU er endret fra 25.000 kroner per år til 27.500 kroner per år. Totalbeløpet blir fremdeles 300.000 kroner. Fra 2021 er det bestemt at man må bruke BSU-sparingen til kjøp av første bolig.

Ny arvelov
Den nye arveloven sier at pliktdelsarven til barn øker fra 1 million kroner til 15 G, og justeres dermed fortløpende etter folketrygdens grunnbeløp. 
Den nye arveloven gir deg også rett til å bestemme over gjenstandene dine, selv om dette betyr at en av arvingene dine må betale et mellomlegg til øvrige arvinger. Det betyr at du i testamentet kan bestemme at én arving skal arve for eksempel hytta. 

Eiendomsskatt
Fra 2021 settes satsene ned fra fem til fire promille. På Helgeland berører dette kommunene Sømna, Brønnøy, Herøy, Alstahaug, Hattfjelldal, Dønna og Nesna.

Utleie
Nytt fra 2021 er at andelseiere i et borettslag kan leie ut sin bolig i opptil 30 dager per år, uten å søke styrets godkjenning. Dette gir boligeiere i borettslag mulighet til å benytte seg av delingsøkonomiens fordeler ved for eksempel døgnleie.

Denne artikkelen er skrevet forMOBO Helgeland, og var først publisert i deres tabloidavis Bo & Lev. Vil du bli medlem av MOBO Helgeland og motta flere gode historier fra Helgeland? Her kan du enkelt melde deg inn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *