Leie før eie

Ranheim Eiendom AS og MOBO Helgeland AS har inngått et nytt samarbeid som skal gjøre terskelen inn til boligmarkedet lavere.

– Dette er et prosjekt vi har jobbet med lenge. Vi planlegger å bygge to sammenhengende bygg med til sammen 30 leiligheter i Strandgata, Mo i Rana, forteller eiendomssjef i Ranheim Eiendom AS, Morten Hagh.

De to byggene kobles sammen med heis og trappegang hvor det ene får utsikt mot Strandgata, mens det andre får utsikt mot Thora Meyers gate.

– Vi har lagt stor vekt på det estetiske uttrykket, og leilighetene får felles takterrasse og fine uteområder.I samarbeid med MOBO Helgeland er målet at en andel av leilighetene skal inngå i konseptet Leie før eie.

– Det er et spennende konsept som har hatt suksess i andre, større byer. Og, nå ønsker vi å prøve det samme her i Mo i Rana. Målet er å gjøre det enklere å komme seg inn på boligmarkedet, sier Hagh.

Dekker egenkapital

Inngangsbilletten til boligmarkedet er ganske høy både for nyetablerere og nyskilte/enslige.

– Ved å leie disse boligene har man rett til, men ikke plikt til, å kjøpe boligen for markedsverdien på innflyttingstidspunkt.

Mens man bor i boligen vil markedsverdien historisk sett øke,og man får på den måten dekt inn manglende egenkapital.

– Dette er for folk som har betalingsevne, men som kanskje ikke har klart å spare opp 15 % egenkapital som bankene krever i dag for boliglån. Vi i Ranheim Eiendom har lyst til å prøve nye, sosiale prosjekt og vi er svært glade for at MOBO Helgeland har et ønske om å være med på dette. Det er i MOBOs ånd å hjelpe mennesker inn på boligmarkedet og for oss er det en stor fordel å samarbeide med en slik aktør. MOBO står sterkt i markedet og vi har hatt flere vellykkede samarbeid med dem tidligere.

Glad for samarbeidet med Ranheim

– Spesielt egenkapitalkravet gjør det vanskelig for unge å komme inn i boligmarkedet, sier Morten Sæterhaug, daglig leder i MOBO Helgeland.
– Egenkapitalkravet er et usosialt krav der flere blir avhengig av foreldrene. De som har foreldre med økonomi til å stille som kausjonister kommer inn på boligmarkedet.

– Vi er glade for å prøve dette konseptet sammen med Ranheim. Her ønsker vi også å samarbeide med bankene for å se om kombinasjonen sparing og «leie før eie» gir nødvendig egenkapital, avslutter Sæterhaug.

Ny boliggate

Ranheim Eiendom har til sammen to prosjekter i enden av Strandgata. I tillegg til disse to leilighetsbyggene, skal det bygges 18 nye småleiligheter på cirka 40 m2.MOBO bygger nå om sitt gamle kontorbygg til leiligheter og det turkise leilighetsbygget skal få et omfattende ansiktsløft.

– Alle prosjektene vil bidra til å gi Strandgata et skikkelig løft. Vi har god dialog med kommunen på prosjektene. Siden Strandgata tidligere var en hovedgate for trafikk er den bredere enn andre gater, og dette gir oss stort spillerom. Siden den nå er avstengt egner den seg godt for boliger, sier Hagh.

Som med andre nybyggprosjekt må de selge 60 prosent av markedsverdien av leilighetene før byggestart.

– De nasjonale tallene for april viser at salget for nybyggprosjekt gikk ned hele 40%. Men, vi er klare til å legge prosjektene ut for salg så snart markedet snur.

Fakta om Leie før eie:

  • Mange sliter med å komme inn på boligmarkedet grunnet høye krav til egenkapital.
  • Leie før eie er et konsept som skal gjøre det mulig å kjøpe bolig uten egenkapital, så lenge du har betalingsevne.
  • Konseptet går ut på at verdistigningen i markedet gjennom leieperioden tilfaller kjøperen. På denne måten opparbeider man seg egenkapital mens man leier, og det er ingen forpliktelser utover vanlig leiekontrakt i leieperioden.

Denne saken er skrevet for MOBO Helgeland og var først publisert i deres magasin, Bo & Lev. Et magasin som distribueres til alle husstander på hele Helgeland.

Vil du lese flere saker fra Bo & Lev? Hva med denne? Her forteller Stig Magne Øie fra REDE eiendomsmegling, litt om boligsituasjonen under koronakrisen.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *