Heidi og hennes sjokoladedrøm

På Helgelandskysten, nærmere bestemt på Dønna, finner vi en av verdens minste sjokoladefabrikker. Heidi Vold Lorentzsen har her gjort sin drøm til virkelighet, og hos Heidis Sjokoladedrøm produseres eksklusiv og håndlaget sjokolade fylt med naturens råe kraft og historie. En glutenallergiker og en fjelltopp satte henne på den ville idéen.

Heidi forteller selv at drømmen om å starte eget virke etterhvert ble til virkelighet etter mangfoldige turer opp på Dønnamannen, og 20. mai i år åpnet hun sitt nye lokale, Sjokoladebryggo på Stavsengkaiet.
– Ja, nå er jeg kommet på plass i nye lokaler, og her har jeg både sjokoladebaking og selskapslokaler. Det betyr at jeg har rom for grupper som kan bestille både mat og servering, og i tillegg ha en «happening» her. Alle slike tilstelninger foregår i min regi, med meg som vertinne.

Sunn bærekraft

Heidis Sjokoladedrøm tilbyr ulike opplevelser på forespørsel. Det kan være bursdagsfeiring eller jubileum og andre festligheter, kurs og foredrag om sjokolade, guidet topptur med servering av velfortjent og velsmakende «premie» på toppen, eller omvisning på sjokoladefabrikken. Selvsagt står sjokolade sentralt i det meste, men her kan man ha god samvittighet.
– Det er kraftig, ekte sjokolade, med rikelig smak. Rene smaksbomber, vil jeg påstå. Det er en kaldpresset sjokolade som absolutt alle kan spise, fordi jeg bruker kun råvarer som er rene. Og søtningsstoffet jeg bruker er Agavesirup, som også diabetikere kan spise uten problemer. Sjokoladen er dessuten proppfull av næring og antioksidanter.
– Sjokoladen er et fair trade-produkt fra Økosjokolade, noe som betyr at vi er med på å bidra til en bærekraftig næringskjede. Kakaobønnene som brukes er av typen Criollo fra Peru, og dette omtales som kakaoens «Rolls Royce».
– Det er ingen stor hemmelighet at jeg elsker sjokolade, og favoritten er håndlaget mørk og økologisk sjokolade. Den er bare så utrolig rik på smak!

Økt etterspørsel

– Jeg ser at det blir stadig mer populært med lokalprodusert, kortreist mat. Selv har jeg solgt voldsomt mye sjokolade i sommer, og det er bare så vidt jeg klarer å etterkomme etterspørselen, og det er jo et luksusproblem for meg. Jeg må av og til beklage og si at det er litt ventetid på enkelte produkter, men heldigvis ser det ut til at kundene ikke har store problemer med det.
– Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter det vel?
– Det er uansett både spennende og veldig artig at det er slik. Jeg samarbeider også en del med andre lokale aktører, slik som Stavseng Gård, Forvik Kaffebrenneri, og Sverre på Åkerøya, som produserer havsalt.
Naturens sjøsalt er på en måte en rød tråd i sjokoladeeventyret, og det er litt havsalt i alle bitene hos Heidis Sjokoladedrøm.

Tur og kultur

Det hele startet altså på sett og vis med Heidis interesse for naturen og alle de gleder og opplevelser den kan by på. Hun er opptatt av helse og enkeltpersoners ve og vel, og oppdaget etter en del testing hjemme at det er fullt mulig å lage herlig sjokolade med bare sunne ingredienser.
– Her på Sjokoladebryggo får jeg dyrket lidenskapen for både sjokolade og det å komme seg ut på tur. Og her på Helgeland har vi jo den vakreste naturen en kan tenke seg!
– Konseptet mitt ble jo også helt klart utvidet når jeg kom på plass i nye lokaler. Her kan jeg ta imot grupper som kan kjøre på med sjokoladekurs, ha møtevirksomhet, mingle i relax-avdelinga, og spise når de ønsker det. Rett og slett få seg et skreddersydd opplegg.
– Jeg har allerede litt smykker og glasskunst i huset, og jeg ønsker også å «fylle lokalet» med kunstnere, musikere, kokker og andre kreative krefter med knytninger til Helgeland og Nord-Norge. Det finnes rikelig av slike her i regionen.
– Og så har jeg på toppen av det hele tatt de nødvendige kurs og prøver, og har nå alle rettigheter, som det så fint heter.

Om du har sansen for det søte liv, ispedd litt naturopplevelser, er det altså ingenting i veien for å ta turen til Helgelandskysten, til Dønnamannens rike, og besøke Heidis Sjokoladedrøm.

Denne saken er skrevet for MOBOs medlemsmagasin Bo & Lev.