Gøy på landet – og i byen!

Helgeland byr på majestetiske opplevelser, enten du trives til fjells eller til havs. Med korte avstander mellom natur og byliv, finner man gode sentrumsnære alternativ. Her er noen tips til sommeraktiviteter i de fire byene på Helgeland.

Sandnessjøen
Fra Sandnessjøen sentrum ser man rett på fjellkjeden De syv søstre som strekker seg fra Botnkrona ved Sandnessjøen sentrum i nord, til Breitind i sør. Om man er i alminnelig god form, kan man enkelt bestige søstrene hver for seg, og de sprekeste kan ta dem alle på én og samme tur. Foreløpig rekord på hele fjellkjeden er 3 timer og 43 minutter og ble tatt av Rolf Einar Jensen i 2015, men de fleste bruker mellom 15 og 20 timer. Mange foretrekker å starte turen på den sørligste søsteren, Breitinden. Dette kommer av at ruten mellom Kvasstinden og Tvillingan er den lengste «mellomtoppsetappen», og at det føles lettere å ta denne tidlig på turen, enn mot slutten. De syv søstre består av Botnkrona (1 072 moh.), Grytfoten (1 019 moh.), Skjerdingen (1 037 moh.), Tvillingan (945 og 980 moh.), Kvasstinden (1 010 moh.) og Breitinden (910 moh.). Det skal ifølge historien være selveste Petter Dass som ga fjellkjeden dette navnet. Fra den høyeste søsteren, Botnkrona, har man utsikt til Oksskolen som er Nord-Norges høyeste fjell, Vega verdensarv, Torghatten, Dønnamannen, Lovund, Træna, Hestmannen og Svartisen.

Foto: Naturlige Helgeland

Mosjøen
Mosjøen byr på zipliner fra Øyfjellet til hotell Fru Haugans og en nesten ny vía ferrata for deg som liker luft under vingene, men visste du at Mosjøen også har en 500 meter lang kalksteingrotte? Øyfjellgrotta ligger rett ved Mosjøen sentrum og kan for mange være en litt annerledes og spennende opplevelse.
– Dette er en familievennlig grottetur for dem som har litt større barn. Den er ikke veldig krevende, men det er noen trange partier man må passere, det blir litt kryping og klatring med tau. Naturlige Helgeland sørger for at alle har på seg kjeledress, hansker, hodelykt og hjelm, sier Anita Sommerseth i Naturlige Helgeland som er arrangør og grotteguide.
Turen gjennom Øyfjellgrotta passer uansett sommervær og varer i cirka 3 timer.
– Vi serverer kaffe, saft, kjeks eller sjokolade på turen. Vi tar folk med på opplevelser som begeistrer for å skape øyeblikkene de vil huske, sier Sommerseth.

Foto: Mye i Media

Mo i Rana
Sentrum av Mo i Rana har mye å by på i gangavstand. Her kan man besøke Mo kirke som er en korskirke i tre fra 1723. Deretter følge kirkeaksen ned til Havmannen og sjøfronten som tar deg videre til Helgeland Museum og Vitensenter Nordland. Rana Museums kultur- og naturhistoriske avdeling befinner seg i nye lokaler på Moment og kan by på utstillingene Anleggstider, Ei grend med vindu mot verden, Polarsirkelen, Døden i plast, Å leve med rein (Saemien Sitje), Mens landet forsvinner (Saemien Sitje), Store rovdyr (Museum Nord) og de nye utstillingene Dyr på Helgeland og krigshistorien i Rana. Rana Museum formidler også historien om industrialiseringen og moderniseringen av Helgeland fra 1945 og frem til i dag. Etterkrigstidens industrialisering var en viktig del av byggingen av det norske velferdssamfunnet. Utstillingene forteller historiene om forventningene og mulighetene, som har gjort byen til det den er i dag. Museet åpner tidligst for gjester den 16. juni 2020, i henhold til smittevernsråd fra Folkehelseinstituttet, på bakgrunn av koronaepidemien.

Foto: Norsk Havbrukssenter

Brønnøysund
Mange som besøker Brønnøysund velger å bestige landemerket Torghatten. Men for deg som er nysgjerrig på livet under overflaten kan et besøk til Norsk Havbrukssenter være midt i blinken. Her får man nemlig et innblikk det norske lakseeventyret. På Norsk Havbrukssenter får man lære om moderne havbruk, du får møte laksen, se hva den spiser og se hvordan den lever. Senteret tilbyr undervannskamera, fôring av laksen og dyktige lokalkjente guider som tar besøkende med rundt på oppdrettsanlegget. Norsk Havbrukssenter tar i mot turister og besøkende året rundt. De har også en helt ny utstilling innendørs hvor man kan oppleve akvarier, både fersk- og saltvann, med spennende miljøer, se havbruksnæringen i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv, og en helt spesiell filmopplevelse med 360-graders film fra egne merder.Norsk havbrukssenter har kafé og restaurant hvor de disker opp lekre retter med lokale råvarer. Her er det også overnatting i moderne rorbuer og båtutleie. Her er du midt i smørøyet for en av Norges viktigste næringer.

Denne saken er skrevet for MOBO Helgeland og var først publisert i deres magasin, Bo & Lev. Et magasin som distribueres til alle husstander på hele Helgeland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *