Godt driv i boligmarkedet

Når tiltakene mot koronaviruset ble innført, fryktet boligbransjen konsekvensene i markedet. REDE Eiendomsmegling tok utfordringen på strak arm, og har solgt flere boliger i april 2020, enn samme periode året før.

–Meglerne våre har klart å tilpasse seg situasjonen og kjører på videre. Vi ønsker å holde trykket oppe og vi opplever generelt at boligmarkedet rullerer godt. Mange kunder spør seg om det er lurt å selge i disse tider. Vi ser at meglerne i større grad brukes som rådgivere, sier daglig leder i REDE Eiendomsmegling på Helgeland, Stig Magne Øie. 

Stabilt prismarked

Totalt på Helgeland har det så langt gått godt under koronakrisen. 
I april måned hadde REDE Eiendomsmegling totalt 13 flere salg på Helgeland, sammenlignet med samme periode i fjor. Fordelt på de fire største byene hadde Brønnøysund fire solgte enheter i april, mot fem året før. Sandnessjøen solgte 14 enheter i april mot 10 i fjor, Mosjøen hadde 22 salg i april mot 17 i fjor, og Mo i Rana hadde 42 salg i april mot 37 i fjor. 
– Helgeland har sånn sett vært heldig. Vi ser at regionen generelt berøres i mindre grad. Vi får verken de store oppturene eller de store nedturene når det gjelder prissvingninger. I storbyene er markedet mer ustabilt, forteller Øie. 
Under finanskrisen i 2008 var det nasjonalt en markant nedgang i boligprisene. Det har de ikke opplevd under koronakrisen. 

Opprettholder kjøpekrafta

– Det er spesielt leilighetene som har holdt trykket oppe. De har en jevn prisstigning. Vi ser også at boligene går til takst eller litt over, sier han. 
Bankene har satt ned renta. For folk flest gir dette større økonomisk handlingsrom, og man opprettholder kjøpekrafta. 
Boliglånsforskriften som sier at man skal kunne tåle en renteøkning på 5 %, er også oppe til vurdering.  
– Vi vet at det mest sannsynlig ikke blir ferietur til utlandet i år, og i april har vi merket en stadig økende interesse for fritidsboliger. Det er tydelig at flere vil investere i nærområdet. 
Dette vises også på båt- og bobil-salget som har skutt i været. 

Prioriterer bolig

– Vi har egentlig et overraskende godt driv i markedet. Folk må jo ha et sted å bo. Og nordmenn bruker penger på bolig og interiør.  Det som nå er avgjørende for fremtiden er hvor lenge permitteringene i næringslivet varer. Vi håper og tror at markedet vil ha god driv fremover etter hvert som samfunnet åpnes mer opp. 


REDE Eiendomsmeglings råd til selger: Start planleggingen. Ta kontakt med megler så tidlig som mulig. Planlegg, ta bilder, få takstmann på besøk. Husk at det er mye forarbeid. Mal der det er behov og rydd, rydd, rydd. Boligen skal vise seg fra sin beste side. Bruk megleren som rådgiver. 

REDE Eiendomsmeglings råd til kjøper: Det er en god del boliger på markedet nå, så det er kjøpers marked. Gå på visning. Ta kontakt med banken. Man må starte en plass. Får du lån til en bolig på 2 eller 3 millioner kroner. Ikke se på en bolig til 4-5 millioner. 
Se mulighetene i boligen. Bedre rentebetingelser gir flere muligheter for å komme inn på markedet. Meglerne har god oversikt. Bruk dem som rådgivere.

Denne saken er skrevet for MOBO Helgeland og var først publisert i deres magasin, Bo & Lev. Et magasin som distribueres til alle husstander på hele Helgeland.

Vil du lese flere saker fra MOBO Helgeland? Hva med denne som forteller om et samarbeid med Ranheim Eiendom AS, som skal gjøre terskelen til boligmarkedet lavere?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *