En aktiv dame i et aktivt borettslag

Anny Bratland bor i oppgang B. Det har hun gjort de siste 44 årene. I løpet av disse årene har Kongsvegen borettslag blomstret.

Tidligere var det ikke engang lås på ytterdørene. Nå er det moderne, automatiske døråpnere og heis i hver oppgang. Anny (88) bor i øverste etasje. Heisen lar hun stå til den dagen hun blir gammel. Hun foretrekker å gå trappene, det holder nemlig kroppen i god form.

Fra Meyer til Anny

Hun er egentlig født i Grane kommune, men siden hennes far jobbet på jernbanen, flyttet hun til Mo i Rana i sin barndom hvor hun vokste opp hos sin bestemor i Mobekken.

– En dag ble jeg sendt for å kjøpe brød på bakeriet på Moholmen, og i den forbindelse fikk jeg tilbud om å være ferieavløser på kolonialen i Tårnbygget, forklarer Anny.
Tårnbygget ble oppført i 1893 som butikklokale og administrasjonssete for den lokale handelsemannen Lars Aagaard Meyer, som i 1860 fikk tillatelse av kong Karl IV til å drive butikk.

– Etterhvert fikk jeg overta butikkansvaret på det som het Glass og stentøy, da dette ble flyttet til Meyersenteret. Det var en spennende og trivelig tid. Jeg fikk reise på messer og besøke de største produsentene. Til slutt gikk vi inn i kjeden Tilbords. Man kan sikkert si at jeg er ekspert på glass, kopper og kar. Jeg har vært på de fleste fabrikkene. Både Porsgrund, Egersund, Magnor med flere.

Det var Meyer som eide leiligheten i Kongsvegen borettslag, og da Anny var på utkikk etter et nytt bosted, fikk hun tilbud om å kjøpe den.

– Jeg pusset opp og trivdes veldig godt. Det gjør jeg fremdeles.

Foto: Mye i Media AS

By og fjell

Anny har alltid vært ivrig deltaker på Rana Blads Til Topps-turer og har hele sitt liv vært et aktivt medlem av Rana turistforening.
– Jeg går til byen hver dag for å holde meg i form. Jeg har alltid vært glad i å gå. Nå går jeg med staver. Derfor er det helt perfekt å bo her. Det er kort vei både til by og fjell, sier hun.
– Det er et stille og rolig område. Det er veldig bra. I tillegg har jeg trivelige naboer. I min oppgang er det mest eldre pensjonister. Jeg føler meg veldig heldig. Alle leilighetene i min oppgang er bebodd. Her er det 36 leiligheter, og det har nylig blitt solgt fire. Det er fint å ha folk rundt seg og vi har en flink styreleder. Før koronakrisen var det mye aktivitet i borettslaget. Vi møttes på fyrhuset, og det ble et samlingspunkt. Det var alltid kaffe og matservering. Nå må vi være mer forsiktige og ta hensyn til hverandre. Selv har jeg vært heldig som har vært både frisk og rask. I tillegg ser man jo andre folk når man bor slik som vi gjør. Det er bra.

Nå har hun meldt seg på overnattingstur til Bolna med seniorgruppa til Rana turistforening.
– Her blir det servert rakfisk, og det er jeg så glad i. Og så er det fine turmuligheter der.

Aktivt liv

MOBO Helgeland pusset opp ekstrarommet for henne, helt gratis.
– Det var noe feil som de ordnet opp i, og det ble så fint. I tillegg ble balkongene innglasset i 2015, og alle veggene har blitt etterisolert. Vi er tilkoblet Mo fjernvarme, og det er godt og varmt hele tiden. Vi har fine leiligheter her og jeg trives godt.

Annys datter bor på Båsmo, og barnebarnet bor på Svalbard, så dit reiser hun på besøk når det passer.
– Jeg har vært på Svalbard fire ganger. Det er bare helt fantastisk.

Leiligheten er full av gode minner. Selvproduserte glassvaser, bilder av familie og turvenner, og idrettsstatuetten. Den mottok hun i Oslo samme år som Wenche Foss.

I 1987 fikk hun statuettklubbens hederspris.
– Jeg har hatt et aktivt liv, og det skal jeg fortsette med.

Denne artikkelen er skrevet for MOBO Helgeland og var først publisert i deres medlemsmagasin Bo & Lev.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *