Daglig leder ved frisørsalongen Hårsveisen i Korgen, Aina Olsen, ble lei av at det nærmest aldri ble lansert nye verktøy for frisører. Hun tok like godt på seg rollen som innovatør, og skaper nå sine egne produkter gjennom selskapet Waves of North.

Dette er produkter som har helsemessige fordeler for både kunden og frisøren, noe som gjør at Olsen har stor tro på verktøyet. Produksjonen av de to første Waves of North-produktene er allerede i gang på Hemnesberget.

Permanent på en ny måte

Som navnet antyder, har Waves of North med bølger å gjøre. Det dreier seg om å lage permanent på en annen måte enn den tradisjonelle.

Med verktøyene fra Waves of North får kundene bølger i håret uten å komme i kontakt med sterke løsemiddelbaserte produkter i hodebunnen. Krøllene blir omtrent som de man lager med krølltang, men deholder seg like lenge som vanlig permanent.

– Å rulle gammeldags permanent er tungt og det tar lang tid. Når jobben med rulling er unnagjort, dynkes hele hodebunnen med sterk permanentolje, sier produktgründeren. 

– Waves of North gjør jobben mye lettere, og i tillegg kommer ikke olja i kontakt med hodebunnen. Dette er et HMS-verktøy for både frisør og for kunde, sier hun videre.

Redusere belastninger

Hovedgrunnen til at Olsen tok fatt i utfordringen var mangelen på nye verktøy for frisører. Hun spurte stadig leverandører om det var nye ting på gang, og ble til slutt både lei og irritert over at svaret som oftest var nei.

– Vi har stort sett hatt det samme å hjelpe oss med siden jeg startet i faget, og det begynner å bli noen år siden, smiler gründeren.

– Å være frisør er et tungt yrke, der man har store ergonomiske utfordringer og blir utsatt for løsemiddelskader, forteller Olsen.

– Gjennomsnittsalderen på frisører i Norge er omkring 28 år, og i snitt står frisører i yrket i 14-15 år. Det syns jeg er trist, for jeg elsker yrket mitt, legger hun til.

– Waves of North er et ergonomisk verktøy som gjør at vi ikke trenger å bruke kraft. Med dette verktøyetbruker man ikke mer enn 20 minutter selv på tykt hår, og det trengs heller ikke pinner, bomull eller plast, fortsetter hun.

Fra avfall til produkt

Irritasjonen over manglende innovasjon i bransjen resulterte i at Olsen satte i gang selv.

– Jeg brukte påsken til å tegne 10 produktskisser. Disse ble redusert til fem verktøy som jeg ønsket å satse på. De to første er i produksjon, prototypen på nummer tre er 99 prosent ferdig, og nummer fire er vi startet å se på hos SINTEF Norlab, forteller Olsen.

– Vi har et strålende samarbeid med SINTEF, og håper at produkt tre og fire skal komme på markedet en gang utpå nyåret, fortsetter hun.

– Det er fantastisk å kunne bruke plastavfall som ellers ville forsøplet havet, til å produsere verktøyene våre, sier en entusiastisk Olsen.

– Jeg har avtale om mottak av slikt avfall fra Nova Sea, som gjør et storartet arbeid for å forhindre at plast fra deres anlegg skal havne i naturen, fortsetter hun.

– Det er fint å kunne være med å bidra til sirkulærøkonomi på denne måten, sier hun.

Foto: Waves of North

Patent og distributør på plass

– Jeg har tatt patent på de tre første produktene så langt, og Patentstyret i Norge har sjekket om det finnes andre lignende idéer. Men det er ingenting i nærheten en gang. Patentsøknad på produkt nummer fire sendes inn straks prototypen er klar, forteller Olsen.

Nylig inngikk Waves of North distribusjonsavtale med Tendenz Hårpleie AS.

– Tendenz er en solid leverandør som leverer utelukkende til frisørbransjen, og som distributør får de eneretten til å selge produktet, sier hun.

Tendenz har kontorer i flere land, noe som betyr at produktet kan nå ut globalt, selv om Olsen regner med det vil ta noen år å bygge opp etterspørselen.

– Men i og med at dette er et verktøy som er så aktuelt i frisørers hverdag, er jeg ganske sikker på at det vil selge bra, legger hun til.

Arctic Accelerator

Aina Olsen ble tidligere i år plukket ut som en av 11 nyskapende selskaper som får oppfølging gjennom utviklingsprogrammet Arctic Accelerator. Gjennom dette får hun mentor og viktig støtte.

– Jeg har vært selvstendig næringsdrivende i mange år, men det vi lærer i programmet er rett og slett uvurderlig. Det jeg tenker på er at jeg kan ta den nye kunnskapen med hjem og kanskje få muligheten til å inspirere andre, sier hun.

Arctic Accelerator-programmet arrangeres av KUPA og er sponset av Lundin Foundation, Equinor, Innovasjon Norge, SIVA, Norinnova, Kunnskapsparken Origo, Kunnskapsparken Bodø og Kunnskapsparken Helgeland. De leter etter forretningsidéer som møter globale trender innen digitalisering og bærekraftig utvikling.

Foto: Waves of North

Alt skjer i Nord-Norge

Aina Olsen er raus med rosen når det kommer til viktige samarbeidspartnere.

 – Jeg hadde ikke kommet dit jeg er i dag uten støtte fra Kunnskapsparken Helgeland og SINTEF Norlab, sier hun.

– I tillegg har jeg fått uvurderlig hjelp og bistand fra Innovasjon Norge på Mo i Rana, samt Patentstyret, som er særdeles profesjonelle og serviceinnstilte, skryter hun.

Produksjonen av de to første verktøyene er allerede i gang på Nordic Comfort Products (NCP) på Hemnesberget. Pakkeproduksjonen foregår på vekstbedriften Hasvo AS.

– Sett i den store sammenhengen blir jo disse produktene av resirkulert plast til innenfor en relativt liten radius. Råstoff fra Helgelandskysten fraktes til produsenten på Hemnesberget, og innovatøren sitter i Korgen, smiler Olsen.

– Det betyr også at vi har oversikt over hva materialene har vært brukt til tidligere, hvor de har vært brukt og hva som er i dem, og det er viktig med en slik oversikt, legger hun til.

– Jeg er svært fornøyd med å ha fått i gang produksjonen hos NCP, for jeg har alltid vært opptatt av å ivareta arbeidsplasser og støtte opp om næringsdrivende lokalt, fortsetter hun.

– Vi må være flinke til å støtte hverandre i distriktene, både for å vokse, men også for å stabilisere de arbeidsplassene vi har. Jeg kunne selvsagt sett til Kina og fått verktøyet produsert billig der, men det er overhodet ikke interessant for meg. Foreløpig har jeg klart å holde alt i Nord-Norge, avslutter Waves of North-gründeren fra Korgen.

Denne artikkelen er skrevet for MOBO Helgeland, og var først publisert i deres tabloidavis Bo & Lev. Vil du bli medlem av MOBO Helgeland og motta flere gode historier fra Helgeland? Her kan du enkelt melde deg inn.