Mange borettslag har fått innglassede balkonger. I Myrtun borettslag har beboerne helårs uterom og økte verdien av boligene etter at de fikk nye, innglassede balkonger.

Albin Røreng var styreleder da de vedtok å bygge nye balkonger. – Før hadde vi noen stærkasser av noen balkonger og fasaden var verken vann- eller vindtett, forklarer han. 
I 2010 vedtok styret en omfattende renovering. I den forbindelse kom de i kontakt med selskapet Balco som i samarbeid med en arkitekt fra Bergen, presenterte et forslag til hvordan de kunne gjøre det. 
– Vi inviterte flere aktører til å gi tilbud, men vi valgte å gå for Balco da de hadde den beste løsningen for oss. De nye balkongene går nemlig rundt hjørnet på 12-blokka og 14-blokka. 
De største leilighetene har en balkong på 16 m2, og de minste leilighetene har en balkong på 20 m2. 
– Folk som kommer på besøk blir alltid overrasket over de store balkongene våre.

Vigdis og Albin Søreng koser seg ofte ute i den innglassede balkongen. Foto: Mye i Media

Veldig fornøyd

En innglasset balkong beskytter fasaden, reduserer støy og gir et bedre inneklima da den varmer opp uteluften før den slipper inn i leilighetene og reduserer samtidig energikostnadene. 
– Vi var veldig fornøyd med jobben de gjorde, og jeg tror arbeiderne syntes det var hyggelig å jobbe her. Mange beboere inviterte til vafler, karbonadesmørbrød og varm kakao. Det virket de litt forbauset over, men mange ville vise at de satte pris på dem. Her fikk de gjøre det de var gode til og jobbe i fred, forteller Vigdis Røreng som var med i velforeninga under byggeperioden.  

Hun har hengt opp bilder på veggene på balkongen, har sofa, stoler og terrassevarmere. 
– Balkongen er en utvidelse av leilighetene. Her har vi god plass, sier hun. 

Økt trivsel

– Vi har fått en ekstra stue, og nå hører vi ikke høststormene lenger, forteller styremedlem Marit Bakken. 
Hun har invitert til kaffe og sitronkake, og roser det gode miljøet i borettslaget. 
– Det er totalt 116 boenheter i Myrtun borettslag, fordelt på 12-blokka og 14-blokka. Det er jo et helt samfunn inni hver blokk, sier hun mens hun vinker til vaktmesteren og hilser på renholderen.
– Vi er så heldige at vi har egne folk til å ta seg av fellesområdene. Vaktmesteren Per bor her i blokka og kjenner alle sammen. Han er kjempejæv. Renholder Monica har jobbet her i en årrekke, og er med på å skape trivsel for oss alle. 

Beplantning utenfor og mellom blokkene, er det velforeninga og flere av beboerne som tar seg av. – Folk bruker balkongene hel året. De fleste har laget seg en ekstra stue der ute, noen bruker det som drivhus om sommeren og enkelte bruker dem som oppbevaringsrom. For vår del har de absolutt bidratt til økt trivsel. I tillegg ser vi at leilighetene er attraktive i markedet, sier hun.

Her pleier Marit å sitte om ettermiddagene med boka mi. Jeg tar ned gardinene litt så jeg ikke får sola i øynene.  Foto: Mye i Media

Kan låses med nøkkel

Glassvinduene på balkongene kan åpnes, og brettes innover slik at de enkelt kan rengjøres på både inn- og utside. De har vinduslås med nøkkel, noe som har vært en trygghet når barnebarna har kommet på besøk. 
– Nå har jeg så mye større plass enn før. Jeg har til og med lagt madrasser på gulvet og sovet her ute. Det er gardiner på alle sider som man kan trekke ned. Det er i tillegg praktisk med en ekstra sittegruppe når storfamilien er på besøk, sier Marit. 
Hun mener glassbalkongene har økt bokvaliteten. 
– Nå kjenner vi ikke trekken slik som før og vi merker ingen støy, og best av alt, vi slipper å løpe hjem for å ta inn hagemøblene når det regner. Her står de trygt, året rundt. 

Denne artikkelen er skrevet for MOBO Helgeland, og var først publisert i deres medlemsmagasin Bo & Lev.