Våren lot vente på seg, men da lyset og varmen fant Helgeland, begynte det å spire og gro, og borettslagene har hatt dugnad for å gjøre uteområdene klare. Vi har snakket med Tangen Uteanlegg som gir deg de beste rådene for et vakkert uteområde.
Anleggsgartner og daglig leder i Tangen Uteanlegg, Rune Tangen, går inn i årets travleste tid.
Med ni faste ansatte gjør de mye mer enn å plante blomster.
– Vi bygger først og fremst hager og parkanlegg. Det gjør vi for så vidt hele året, i tillegg til brøyting og strøing på vinterstid, men nå er vi i gang med å forvandle plenørken til spennende uteområder. Det er nemlig stor forskjell på en plen og en fin plen, et plantefelt og et fint plantefelt.
Prosjekt på hele Helgeland
Tangen har jobbet som anleggsgartner så lenge han kan huske, men var ferdig utdannet i 1988.
– Da jobbet jeg en periode i Sverige og på Østlandet før jeg flyttet tilbake til Mo i Rana i 1994 og jobbet for mine foreldre på Tangen hagesenter frem til 2001.
Da etablerte han Tangen Uteanlegg.
De står blant annet bak den nye sjøfronten i Mo i Rana. I Lurøy kommune har de med Statens vegvesen som oppdragsgiver laget ny rasteplass ved Grønsvik kystfort som en del av prosjektet Nasjonale turistveger.
– I Bodø bygget vi en takhage på Bodø 360 sammen med en kollega. Da måtte alt løftes med kran til 5. etasje. Det var et spennende prosjekt. I Mosjøen har vi ordnet kirkegårder, uteanlegg på skoler og gressbane på fotballbaner.
På Hattfjelldal sykehjem har vi bygget sansehage, lekeapparat for barnebarn som kommer på besøk og steinlegging for bedre fremkommelighet med rullator. Vi holder til i Rana, men gjør det gjerne fint i andre kommuner også.
Mer enn klipping
Tangen Uteanlegg har også jobbet mye med borettslag.
– Vi har gitt Skillevollen 25-27 ny plen og busker. I borettslaget på Lyngheim har gjort noen skjermingstiltak, skiftet jordmasse og utført beplantning, og i Ormenget borettslag på Selfors har vi bygget lekeplass og årlig tatt oss av beskjæringsarbeidet på busker og trær. I Lyngheimåsen har vi tatt vedlikehold av uteområdene. Det er tydelig at mange borettslag prioriterer et fint uteområde, og det tror jeg er viktig for beboerne, sier Tangen.
Borettslag har ofte behov for skjerming og oppdeling av områder.
– Mange synes at de har for mye innsyn og der opplever vi at folk er for lite vant til å bruke planter som har en funksjon. Vi jobber også mye med sitteplasser, støyskjerming og beplantning i borettslag.
Flere borettslag er bygd på 60-tallet, og folk brukte utearealene på en annen måte. I private og offentlige rom ser de at man prioriterer uterom i større grad enn tidligere. Det blir stadig mer vanlig å bruke penger og tid på hage.
– Mange borettslag er forsiktige og lager grønne ørken fordi de er rett for mye ekstraarbeid, men det trenger ikke å bli det hvis man planlegger godt, og man får et mye triveligere boareal. Jeg brenner for at grønne parkanlegg kan og skal brukes til mye mer enn klipping. Her skal man kunne ta imot besøk, ha grillplasser, lekeplasser og muligheter for å gå tur.
Hva kan du gjøre selv?
– Om våren må man først og fremst begynne med en skikkelig opprydding. Fjern lauv, grus og stein som ligger på gresset.
Har du mose på plena? Da får gresset for lite gjødsel og du har klippet det altfor kort. Det gir nemlig gode forhold for mosen.
– Mose fjernes mekanisk med vertikal skjæring. Da får man fin plen igjen. Men, den må gjødsles og man bør ikke klippe gresset for kort. Bruk helst fullgjødsel/ kunstgjødsel eller naturgjødsel. Om man bruker naturgjødsel, trenger man større mengder av det.
Rensk bedene. Få bort ugress og løvetann. Også bedene må gjødsles. Det er bedre å gjødsle jevnt gjennom hele sesongen, enn å gjødsle masse bare én gang.
– Det er to grupper planter. Den ene består av sommerblomster som stemor, petunia, begonia og fløyelsblomster i alle varianter. Den andre er flerårige busker og stauder. Og, her på Helgeland får vi til mange flere sorter enn mange tror.
Tangen Uteanlegg tester nemlig stadig nye busker i bedene utenfor de nye lokalene i Vika for å se hvilke som tåler klimaet på Helgeland.
– Bærbusker som rips og solbær vokser av seg selv i de fleste hager, men man kan enkelt få både plommetrær, epletrær og kirsebær til å trives. Med de rette sortene får man både fine blomster og gode frukter. Vi har kunnskapen om både vekstkraft og størrelse, og gir gjerne råd og veiledning.
Helse og trivsel
Dagens trender er ferdigløsninger.
– Om man vil ha en hekk for skjerming, så kjøper folk nå hekk i full størrelse og setter dem tett i stedet for å vente i flere år. Vi ruller ut ferdige gressplener til folk som ønsker å slippe frø og vanning gjennom hele sommeren før man får ei fin plen å gå på. Vi planter generelt mange store planter, fordi folk gjerne vil ha det ferdig med en gang, sier Tangen.
Han vet hva som vokser hvor, og hva som skal til for å etablere gode vekstforhold.
– Om man skal gjøre større inngrep, for eksempel bygge opp nye areal og adkomster så vil jeg anbefale folk å få litt hjelp. Men, det er mye man kan gjøre selv, som vårrengjøring og enkel beskjæring. Jeg tror alle sammen trenger tilgang på uteområder enten det er hage eller natur.
Da får man en opplevelse av noe mer. Det gir trivsel og bidrar til å holde folk friske. Det er jeg helt sikker på.
Denne saken er skrevet for MOBO Helgeland og var først publisert i deres magasin, Bo & Lev. Et magasin som distribueres til alle husstander på hele Helgeland.
Vil du lese flere saker fra Bo & Lev? Hva med denne? Her forteller Stig Magne Øie fra REDE eiendomsmegling, litt om boligsituasjonen under koronakrisen.