Langs Helgelandskysten ligger herskapsboliger og andre sjarmerende overnattingssteder, som perler på snor. 

Fra nord til sør, mellom holmer og skjær, ligger velbevarte kystperler. De inviterer til overnatting i herskapsboliger med historisk sus, lyden av bølgeskvulp og kulinariske sjømatopplevelser. 

Fra fjøs til herskapsbolig

Klokkergården ligger ved foten av landemerket Rødøyløva. Klokkergården er kjent for sin gjestfrihet og god, hjemmelaget mat i restauranten. 
I området rundt er det lagt til rette for fotturer, enten du liker hvite strender eller luftige fjelltopper.
Ta de små med i Eventyrskogen, på Bamsehuset eller la ungene fange fisk, krabbe og kråkeboller fra Dinas Fiskedam. 
Klokkergården ble oppført i 1904 som kommunens internatskole med bolig til rektor og lærere, og drevet frem til 1968. Deretter ble den stående og forfalle, og en periode ble den brukt som fjøs. 
Klokkergården var etterhvert i så dårlig stand at bygget burde blitt revet. Med knuste vinduer, møkk og høy så derimot Malin Arntzen og hennes familie et unikt potensial i det gamle huset som til tross for mangel på vedlikeholdt hadde en solid tømmerkonstruksjon og steintak av høy kvalitet.
I dag fremstår bygget som herskapelig i et vakkert kystlandskap, og et populært stoppested for båtfolk som legger til kai ved marinaen like ved.

Fredet av Riksantikvaren

På Selsøyvik finner man nok en hvitmalt kystperle. Selsøyvik handelssted har utgjort et viktig knutepunkt på Helgelandskysten helt siden slutten av 1700-tallet. De eldste bygningene er over 200 år gamle og alle er fredet av Riksantikvaren. De har gjennomgått en omfattende restaurering og tilbakeført i samme stil som de hadde på 1700-tallet. 
Med Rødøyløva i nord, Svartisen i øst og Hestmannen i sørvest, er det ingenting å si på utsikten.
Selsøyvik er et rolig sted hvor man kan nyte stillheten. Det er også et eldorado for kajakkpadling og fiske, og et perfekt stoppepunkt enten man er på øyhopping eller topptur.  
I tillegg til sjarmerende overnatting, byr Selsøyvik på gjestehavn, landhandel og sommerkafé. 
Selsøyvik handelssted ligger i den gamle Nordfahrleia, like nord for Polarsirkelen.  

Åpnet for allmennheten 

I Lurøy kommune finner vi herskapelige og sagnomsuste Røssøygården. Hit kom Johanna og Edvard Strøm. De fikk ingen barn og da Johanna ble enke, ble gården solgt og brukt i forbindelse med sildefiske. Etter krigen ble huset brukt som aldershjem. I 1969 ble gården solgt til Risøy-familien som også drev fiskehandel, men ifølge sagnet sitter Johannas ånd i veggene. Onøyfolket hevder at det spøker i huset, og enkelte hevder å ha møtt Johanna i trappene.  
Etter mange år i Helgeland Sparebanks eie, ble den herskapelige boligen solgt til Wiggo Dalmo, Ørjan Skonseng, Thomas Alsgaard, Eivind Tverå, Ole Kristian Johannessen og Freddy Johnsen som står bak selskapet LurØ. 
Nå har de åpnet dørene for besøkende, enten man ønsker en feriehelg, ønsker å kombinere overnatting og aktiviteter som kajakkpadling og fiske, strandliv eller dykking, jobbmøter i uformelle omgivelser rundt bålpannen på tunet eller venneturer. 

Om man vil oppleve Helgeland på sitt vakreste, besøk en herskapsbolig i majestetiske omgivelser, nyt ferske delikatesser fra kystens matfat og senk pulsen. Helgelandskysten er full av hvite perler.  

Denne saken er skrevet for MOBOs medlemsmagasin Bo & Lev.