Dårlige vinduer og råtten bordkledning er en saga blott. Nå lever de sprukne grunnmurene også farlig.


Skrevet for Mosjøen og Omegn og MOBO Helgeland BBL


‒ Det var godt å bli ferdig, sier Per Eriksen, styreleder i borettslaget Kulstad I, det vil si 85 leiligheter i Rødstilkveien og Tjeldstia i Kulstadlia i Mosjøen. Han snakker om en omfattende sjau til 28 millioner kroner, gjort i tidsrommet 2012 til 2016.

‒ Husene er bygd i 1981‒82. Det bar de preg av. Vi måtte gjøre noe. For eksempel var vinduene dårlige og mye av bordkledninga råtten. Vi skiftet i snitt tre vinduer per leilighet, cirka 50 boddører, 140 altandører og samtlige ytterdører. Alle enhetene fikk nytt tak, og all bordkledninga er ny. Jeg har ikke peiling på antall kvadrat, sier Per. Han bor selv i Rødstilkveien 42 sammen med Mari Varnvatn, kjæresten gjennom 26 år. Det er fint lite med smørblide Per som minner om Roy Narvestad. Det må i så fall være grånende skjegg.

Kulstad I omfatter 85 leiligheter i Rødstilkveien og Tjeldstia, de fire nederste husrekkene.

Leide inn profesjonelle

‒ Dette er en veldig grei måte å bo på, men det er klart du må like å bo nært på andre folk, sier Per, og Mari er enig.

‒ Du må kunne forholde deg til naboen.

‒ Var alle enige om hva som måtte gjøres?

‒ Ja. Vi leide profesjonelle folk til å gjøre alt, forteller Per, som ble styreleder i 2014, altså midt i det nå fullførte storprosjektet. 14. november vedtok styret i samarbeidet med MBBL en plussplan som strekker helt ut 2026. Første punkt er drenering og reparasjon av grunnmurer.

11,5 millioner kroner

‒ De 85 leilighetene er fordelt på 42 fireroms, 27 treroms og 16 toroms. Vi begynner med grunnmurene på fireromsene. Mange betongmurer er rett og slett sprukket, og man risikerer vanninntrenging, sier Per. Denne jobben koster anslagsvis 11,5 millioner kroner.

Alle leilighetene har fått ny bordkledning, og ingen huseier måtte male selv. Her fra Rødstilkveien.

‒ Dette vil gi verdiøkning på leilighetene, men vi må nok også regne med noe økt husleie. I forrige runde ble økninga 300 kroner i måneden, sier Per Eriksen. Krumkakene står på bordet. Jula er like om hjørnet. Per er glad i skjønnlitteratur, men må nok også lese litt byggeplaner i høytida.

‒ Jeg har bestandig likt organisasjonsarbeid, sier han.

‒ Takk og lov for at noen gjør det, sier Mari.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for Mosjøen og Omegn BBL og MOBO Helgeland BBL. Den ble først publisert i deres medlemsmagasin Bo & lev #4/2017. Tekst og foto er ved Tor Martin Leines Nordaas.