Aleksander har flyttet heimefra. Det vil si cirka 300 meter.


Skrevet for Mosjøen og Omegn og MOBO Helgeland BBL


‒ Det føles veldig godt å eie. Jeg hadde ingen fare hos foreldrene mine, men jeg kjente på forpliktelser. For eksempel å lage middag, eller være heime til middag klokka fire, sier Aleksander Sæterstad (21), som nå kan sette opp sin egen dagsplan.

Den er riktignok litt for romslig, ettersom Aleksander er arbeidssøker, men snart kan du kanskje se ham som trafikkdirigent rundt omkring på Helgeland. Han har tenkt på å bli politi eller sosionom. Tida får vise. Med NAV-støtte og en barndomsvenn som leieboer, klarer han å betjene gjelda på 2,4 millioner, inkludert fellesutgiftene i Centrum borettslag i Mosjøen.

Kunne flytte rett inn

‒ Jeg er flink til å leve billig. Lager lett middag for tjue kroner. Og jeg har aldri vært glad i å gå på byen. Kan godt sitte heime på lørdagskvelden og høre på rånerne som kjører forbi.

‒ Jeg lager lett middag for 20 kroner, sier Aleksander, og viser fram en viktig ingrediens.

‒ Er dette drømmeboligen?

‒ Det viste seg å være det. Ingenting å pusse opp, jeg kunne flytte rett inn. Men jeg ventet likevel noen uker, til internett var på plass. Rart med det, sier Aleksander. Leiligheta består av stue med kjøkken, bad og to soverom. Totalt over 100 kvadrat, hvis du regner med en raus altan. Det var nyss før Aleksander kunne bære sofaen på skuldrene. Fra Egedes gate 7 til Skolegata 1A er det cirka 300 meter å gå.

Medlemskapet kjekt å ha

‒ Så det er lett å stikke heim på middag?

‒ Ja da. Mamma og pappa kjeder seg. Det sier de selv. Lillesøstera mi på 19 og jeg flyttet ut samtidig, forteller Aleksander. Det var mamma som anbefalte medlemskap i MBBL. Papirene har akkurat kommet i postkassen. Aleksander aner ikke hvilket medlemsnummer han har.

Centrum borettslag ligger rett over veien for Sjøsiden senter i Mosjøen.

‒ Jeg er uansett glad for at jeg slapp å bruke forkjøpsrett, men medlemskapet kan være kjekt å ha også senere, sier Aleksander. På spørsmål om han har plass til ei dame er svaret et klart ja, og soveromsdøra går opp. Kjæresten er kraftig forkjølt og vil ikke være med på bilde. Hun går skole nordpå, men er i Mosjøen så mye hun kan.

‒ Veldig trivelig, sier Aleksander Sæterstad.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for Mosjøen og Omegn BBL og MOBO Helgeland BBL. Den er også publisert i deres medlemsmagasin Bo & lev #4/2017. Tekst og foto er ved Tor Martin Leines Nordaas.