Ali Karan, Meilssa Karan, Alaa Abdullah og Muhammed Elmusa klar til å arrangere julefest.

For tredje år på rad arrangerer Ali Karan og hans gode hjelpere jul for alle som er alene på julaften. – Vi har et genuint ønske om å hjelpe andre. Det er representativt for vår religion.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


I år får han god hjelp av side gode medhjelpere. Lillesøster Melissa samt flyktningene Alaa Abdullah og Muhammed Elmusa fra Syria.

– Julen 2014 var jeg var i Mo i Rana mens resten av familien min reiste til Tyrkia. Det var ganske kjipt. Vi er muslimer og feirer ikke jul, men det var allikevel litt stusselig å være alene da alle vennene mine hadde samlet seg til familiefeiring. Da kjente jeg litt på den følelsen mange kjenner på når de feirer jul alene. Det bestemte jeg meg for å gjøre noe med, sier Karan som kontaktet næringslivet til et heidundrende spleiselag.

Åpner dørene

I 2015 inviterte han til julefeiring i sitt eget hjem. 25 gjester fikk nyte godt av hans gjestfrihet.
I fjor samarbeidet han med Rana Frivillighetssentral og arrangerte julefeiring på Bakeribygget. Der fikk de til sammen 50 gjester.
– Jeg tror vi kommer til å slå rekorden i år, sier han og understreker at dette er en tradisjon som har kommet for å bli.
Årets julefest arrangeres på Campus Helgeland. På menyen står pinnekjøtt, ribbe godt tilbehør, desserter, frukt og kaker. I tillegg vil det i tradisjonell stil dekoreres med juletre og spilles julemusikk. Kanskje kommer julenissen?
Maten tilberedes av Alaa og Muhammed som jobber som kokker på Babettes Restaurant.
– Dette er et tilbud for folk som er alene, har dårlig råd og for andre som har lyst til å feire jul sammen med oss.
For å melde seg på kan man sende en sms eller ringe Karan.

Vil gi noe tilbake

– Selv om vi som muslimer ikke feirer jul er selve arrangementet svært i tråd med vår religions sanne ansikt. Vi har et ønske om å hjelpe og støtte andre, sier Karan som også i år har fått sponset mat og flotte julegaver fra det lokale næringslivet.
De gode hjelperne er takknemlige for å få lov til å gi noe tilbake.
– Jeg kommer fra et land i krig. Da jeg kom til Norge opplevde jeg at alle ville hjelpe meg. Jeg har veldig lyst til å gi noe tilbake. Det å hjelpe andre mennesker passer i tillegg veldig godt overens med at jeg er muslim, sier Alaa.

– De hjelper oss, og vi ønsker å hjelpe dem tilbake, sier Muhammed.
– Det er fint å kunne stille opp for andre. De blir så glade og takknemlige. Mange av gjestene våre er er kanskje litt innesluttet når man møter dem på gaten, men akkurat denne dagen åpner de seg opp. Det er fint, sier Karan.
– Tilbakemeldingene vi har fått tidligere år er at gjestene synes det har vært veldig hyggelig, så det blir det nok i år også.

En årelang tradisjon

Dolstad Diakonutvalg feirer hvert år jul på Bedehuset i Mosjøen. Hit inviteres alle som ønsker å feire jul sammen.
– Dette er en tradisjon vi har hatt i mange år. Det er spesielt eldre som ønsker å feire jul med oss, men alle er velkommen, sier diakon Kristin Duesund.

Dolstad Diakonutvalg feirer hvert år jul på Bedehuset i Mosjøen.

Julefeiringen arrangeres av frivillige som serverer julemiddag, dessert med småkaker og multekrem, deler ut julegaver og synger julesanger.
– Siden det er en kristen feiring leser vi opp juleevangeliet, men alle er velkommen uavhengig av religiøs tilknytning. Ønsket er å lage en hyggelig julefeiring for andre, sier hun.
Påmeldingsfrister vil annonseres på forhånd.

”Jente 3 år”

Pass It On Sandnessjøen samler inn midler til familier som trenger litt hjelp.
– I fjor var det over 100 familier som henvendte seg til oss. Da leverer vi litt hjelp på døren deres uten at de føler at de står med lua i hånden og tigger, forteller primus motor i Pass It On, Rita Ingebrigtsen.
Ved en av byens leketøys-klesbutikk står et stort juletre hvor hun henger opp lapper for dem som trenger julegaver. For eksempel ”Jente 3 år.”
– Da kan dem som ønsker hente seg en lapp og finne en passende julegave til denne personen. Vi mottar gaver fra både private aktører og næringsliv, sier hun.
Tidligere kunne man kjøpe varer og legge dem i en handlevogn, men dette ble problematisk siden deler av dette var frysevarer. Nå kan man heller kjøpe et gavekort mens man handler eller betale et beløp på Vipps.
­– Det gir en god følelse innvendig når man vet at man har bidratt til å gi noen andre en litt bedre jul. Den største gleden er å få glede andre, sier Ingebrigtsen.

Restaurant Scandinavie drevet av Håp Stiftelsen i Sandnessjøen inviterer til julefeiring for tredje år på rad.

På restaurant Scandinavie, drevet av Håp Stiftelsen, skal de for tredje året på rad arrangere julefest for alle som ønsker å feire jul med andre mennesker.
– Da serverer vi tradisjonsrik julekost, kalkun og pølser til ungene, variert tilbehør og litt ekstra. Det må være tilpasset alle religioner og alle aldersgrupper, forteller Lillian Normann ved Scandinavie.
Deretter kommer julenissen og deler ut gaver som har blitt levert av frivillige på forhånd.
– Det er alle typer folk som feirer jul med oss. Rike, fattige, nye landsmenn, gamle landsmenn, par, familier og enslige. De har et felles ønske om å feire jul sammen med andre, sier hun.
– Det er en veldig koselig dag med god atmosfære. Vi gleder oss.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland BBL og Mosjøen og Omegn BBL. Den er tidligere publisert i deres medlemsmagasin Bo & lev #4/2017.