Ingen sjokoladebiter fra Heidis Sjokoladedrøm skal være like. Hver bit håndlages, og fylles med rå natur og historie.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


På Åkerøya nord på Dønna ligger bygget til verdens tredje største brønnbåtrederis avdeling. Men det er ikke Norsk Fisketransport og frakt av levende fisk som er vårt anliggende nå. Vi passerer skipsmodeller og kontorer. Helt innerst i gangen finner vi det som trolig er verdens minste sjokoladefabrikk i verdens vakreste rike. Heidi Vold Lorentzen har fått disponere to rom til sin sjokoladedrøm. Det ene rommet brukes til produksjon, det andre til pakking.

Her skapes Heidis Sjokoladedrøm.

Her skapes de, sjokoladene med navn som Helgeland, Trænstaven, Myken Fyr, Utiøyan, Svartisen og Topptur. Navn som forteller om en kjærlighet til egen region, natur og fjelltopper. Det var nettopp på en topptur den første inspirasjonen til det som skulle bli en sjokoladefabrikk kom.

Havsalt

Sammen med en gruppe hadde Heidi gått til topps på Dønnamannen, 858 meter over havet. De hadde fått pusten igjen etter den fysiske anstrengelsen. Spist litt, sikret seg noen bilder. Det var tid for kaffe, og ikke minst – noe godt til kaffen. Heidi hadde med seg krinalefse og gomme.

– Det viste seg at en i gruppa var glutenallergiker. Han kunne ikke spise lefsa som jeg skulle toppe hele turen med. Da tenkte jeg at vi må ha noe annet med på tur, forteller Heidi Vold Lorentzen.

Hun har selvfølgelig en sjokolade som heter Dønnamannen også – med smak av chili, lakris og havsalt. Havsalt er det for øvrig i alle sjokoladene hun lager. Det er en del av historiefortellingen.

– Jeg har fylt hver og en sjokoladebit med rå natur og historie. Blant annet med det ramsalte livet ute i værene på slutten av 1800-tallet, med et mylder av fiskeri, der de salta og tørket og ofra alt for å livberge seg. Derfor har jeg en liten snert av havsalt i alle sjokoladebiter, det er til ære for mine forfedre, sier Heidi som opprinnelig er fra Herøy.

– Kongen, Dronninga, Sjarmøren er navn som gjør at vi kan tenke tilbake på historien helt tilbake til Hårek på Tjøtta som kriget med Åsmund Grankjellson på Dønnes om landegrensene, mens Sigrid på Sandnes liksom var dronninga ute i øyene og forførte den ene drengen etter den andre. Hun slet ut flere sjarmører. Det er ikke bare sjokoladebiter. Det er rå historie.

Eksperimenterte hjemme

Etter toppturen i 2012 som sendte henne på leting etter noe annet for å sette en ekstra spiss på opplevelsen, oppdaget hun at det skulle holdes et kurs i å lage sjokolade i Trondheim. Sunn, økologisk, vegansk sjokolade. Opptatt av helse som hun er, meldte både hun og dattera seg på kurset.

– Jeg hadde aldri tenkt at man kunne lage god sjokolade av sunne ingredienser. Men jeg tok feil. Vi ble begge begeistret for denne type sjokolade, forteller Heidi.

Sjokoladen er vegansk, økologisk og sunn.

– Etter det begynte jeg å eksperimentere hjemme på kjøkkenet. Jeg var ofte på helsekostbutikker og kjøpte kakao. Jeg serverte venner og familie, og brukte dem som prøvekaniner i tester. Jeg tok sjokoladene med på turer og fikk gode tilbakemeldinger.

Den iboende gründeren i henne vokste, og ble etter hvert klar til å ta steget helt ut. I fjor sommer startet den tidligere barneskolelæreren og miljøterapeuten Heidis Sjokoladedrøm.

– Jeg ville skape noe unikt, sier hun.

Kakaobønnenes ”Rolls Royce”

Hun bruker Criollo-bønnen, kakaobønnenes ”Rolls Royce”. Kun 5-6 prosent av all sjokolade i verden lages av denne bønnen. Hun får sjokolademasse og kakaosmør som hakkes med kniv. Hver bit lages med hjertet og krydres med kjærlighet. En italiensk maskin tar seg av tempereringen. Uka før vårt besøk laget hun og sendte avgårde 360 esker med sjokolade. Hennes sjokolader er på dessertmenyen hos Scandic Meyergården på Mo, Fru Haugans i Mosjøen og Scandic Syv Søstre i Sandnessjøen. De selges i helsekostbutikker i Kongsberg, Ålesund og Bø i Telemark.

– Det blir bare mer og mer. Det er en trend nå med økologisk og vegansk sjokolade, det er populært. Jeg har et mål om å ansette folk og er ute etter en god konditor. Jeg er jo ingen konditor. Jeg er bare veldig glad i sjokolade, historie og stolt av plassen og riket jeg bor i.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland BBL og Mosjøen og Omegn BBL. Den er også publisert i deres magasin Bo & lev #4/2017, som ble sendt ut til deres medlemmer.