I 25 år har Helgeland kammerkor vært et godt eksempel på samarbeid i regionen. Og de synger ennå ikke på siste verset.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


Koret ble startet i Sandnessjøen i 1992, og feiret sitt jubileum i høst med en konsert i Kulturbadet i samme by. Konserten som ble gjort i samarbeid med profesjonelle musikere i KammeRana samlet 170 betalende publikummere.

– Vi fikk mange gode tilbakemeldinger og hadde en fin følelse selv, forteller dirigent Chris Eva, til daglig organist i Mo kirke.

Koret er ofte innom de fire byene, men prøver å spille også på de små stedene. Årets julekonserter ble lagt til Leirfjord og Drevja kirke.

– Hele Helgeland er vårt konsertlokale, som Eva sier.

– Det er fint å kunne gi glede til folk på Helgeland, la de oppleve ting de kanskje ellers må til storbyene for. Vi satser kanskje på litt mer avansert og komplisert musikk enn mange ”vanlige” kor gjør, sier Trine Bjørnvold Heggheim, som det siste året har vært leder i koret.

Øver mye hjemme

I dag er det rundt 30 medlemmer i Helgeland kammerkor, spredt på åtte helgelandskommuner – pluss en utflytter i Bodø. Det gir noen utfordringer når det ambisiøse repertoaret skal øves inn. En gang i måneden møtes de til øvingshelg i Mosjøen. Da samles de fredag klokken 18.00 og holder det gående til lørdag klokken 15.00. I mellomperiodene legges det opp til at kormedlemmene jobber på egen hånd hjemme.

Årets jubileumskonsert i Sandnessjøen ble godt besøkt.

Chris Eva sender ut noter og lydfiler til hjelp i egenarbeidet. På stedene der det er flere kormedlemmer, samles de gjerne også til gruppeøvinger.

– Vi krever at medlemmene er selvstendige og kan øve alene. Noen er flinke til det, mens andre har forbedringspotensial, sier dirigenten.

– I øvingshelgene har vi bare nåen få timer til rådighet og må bruke tiden best mulig. Det er det som er min jobb – å få mest mulig ut av den tiden vi har.

– Noen synes det høres slitsomt ut å jobbe slik, men vi synes det gir energi. Når vi har en så god dirigent som og vi får muligheten til å være med å produsere musikk av høy kvalitet, så gir det energi, sier Heggheim., som selv bor på Herøy.

Sidsel Hyttan fra Mo i Rana trives også godt med denne formen å være med i kor på.

– I og med at vi øver mye hjemme, bruker vi ikke så mye tid på stemmeøvinger når vi først møtes – vi går mye fortere til musikken. Det synes jeg er artig, sier hun, og legger til at hun har fått venner over hele Helgeland gjennom fellesskapet i koret.

Gjennom 25 år har koret vist at det går fint an å samarbeide i regionen.

– Det har vært tanken med koret helt fra starten. Det har utviklet seg gjennom disse årene. Da de begynte var det flest folk fra Alstahaug, Herøy og Dønna. Nå er det en gjeng fra Rana, Vefsn, flere steder. Det er blitt et kor for hele Helgeland, et ordentlig samarbeidsprosjekt, sier Chris Eva.

Godt miljø

Kåre Bjørnvold er en av to som har vært med i koret helt siden starten i 1992.

Mange har vært med lenge i koret. Chris Eva er inne i sin andre periode som dirigent. Sidsel Hyttan har vært medlem uavbrutt siden 1999, Trine Bjørnvold Heggheim har 17 år bak seg i koret. To stykker har faktisk vært med helt siden starten – Laila Lorentzsen fra Dønna og Kåre Bjørnvold fra Alstahaug.

Det sosiale i koret er viktig, både når de møtes til den månedlige øvingshelgen, men også når de drar til utlandet – London i 2011, Reykjavik for tre år siden og Dublin i år. Under årets tur sang de i parken St. Stephen’s Green og i Christ Church Cathedral. Utenom syngingen blir det til sightseeing, god mat og sosialt samvær, noe som styrker det gode miljøet i koret.

– Vi reiste til London og Island med bunad i kofferten. Vi synger folketoner fra Helgeland og Nord-Norge, og prøver alltid å være gode ambassadører for vår landsdel, forteller Chris Eva.

Planer for 2018 er lagt, med flere konserter på gang. Det er ennå en stund til dette koret begynner på siste verset.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland BBL og Mosjøen og Omegn BBL. Den er også publisert i deres magasin Bo & lev #4/2017, som ble sendt ut til deres medlemmer.