Omtrent 300 fornøyde besøkende har klatret opp på toppen av Øyfjellet i den første sesongen.


Skrevet for Mosjøen og Omegn BBL og MOBO Helgeland


Norges nordligste Via Ferrata, som forøvrig er et italiensk ord som kan oversettes til “jernsti” eller “jernsti med vaier”, ligger i Mosjøen. Byggeprosessen har vært effektiv.

– Hele prosessen har gått veldig greit og raskt. Vi har fått god hjelp av en villig Vefsn kommune, grunneieren og har benyttet et firma som har lang erfaring og grundig kompetanse til byggingen, forteller Merethe Kvandal fra Mosjøen Via Ferrata.

Gode tilbakemeldinger

På Facebook hagler det med skryt fra folk som har testet opplevelsen: “Just do it!!

Snakk om å oppleve Øyfjellet på en ny, spennende og utfordrende måte!”, “Utrolig bra løype med varierte partier og flott utsikt!”, og “En opplevelse absolutt verdt å ha med seg!” er tilbakemeldingene fra de opplevelsessøkende besøkende.

Lone Molid Sandum på vei opp Via Ferrata i Øyfjellet.
Lone Molid Sandum med byen i bakgrunnen.

Besøkende loves en bratt, luftig og utfordrende opplevelse, noe de også virker å få.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger. Alle deltakerne er meget godt fornøyde på toppen, og vil ha mer. Ruta som er satt opp gir passende med utfordringer for alle. De som er mest skeptiske blir overbevist, og alle føler stor mestring på toppen, sier hun.

Kun guidet tur

Det tillates kun guidede turer med Via Ferrata, og gjestene blir møtt allerede nede ved parkeringsplassen. Der deles det ut informasjon og nødvendig utstyr. Deretter går man opp Helgelandstrappa og fram til innsteget, hvor hjelmene tas på, og bruken av sikkerhetsutstyret blir gjennomgått. Etter dette starter moroa. Første del av ruta består av 250 meter med en vaier som brukes til å holde i, og som er montert der det naturlig finnes feste og grep. Man kobler seg fast til vaieren med en falldemper fra klatreselen. Etter denne delen gås det et stykke uten sikring, før man stopper for en matpause. Avslutningsdelen er også den tøffeste.

F.v. Lone Molid Sandum, Ivar Solvang, Merethe Kvandal, Tom André Osheim og Hanne Aune etter fullført klatring.
F.v. Lone Molid Sandum, Ivar Solvang, Merethe Kvandal, Tom André Osheim og Hanne Aune etter fullført klatring.

– Den siste delen er på 150 meter og er annerledes og mer utfordrende. Dette gir en spennende og morsom avslutning på turen. Vel oppe på 640 moh, tar vi stien ned til Helgelandstrappa og følger denne tilbake til utgangspunktet, forteller en engasjert Kvandal. Turen tar til sammen fem timer.

Forventer flere folk neste sesong

Folkene bak Via Ferrata er fornøyde med antall besøkende siden oppstarten, men ser fram til enda flere neste sesong.

– Dette er en forsiktig start som er helt i tråd med erfaringene som er gjort blant annet i Loen og Synshorn. Første hele sesong blir neste sommer og da forventer vi rundt 2000 besøkende, sier hun.

Planene videre er også lagt.

– Vi skal bygge zipline på 755 meter som går fra Storfjellet, over Vefsna og som skal ende opp i hagen på Fru Haugans Hotel. Denne planlegges åpnet i mai/juni 2018. Det blir en spektakulær tur med flott utsikt over Mosjøen, Sjøgata og en heftig avslutning «rett i baren» på Nord-Norges eldste hotell, avslutter Kvandal.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for Mosjøen og Omegn BBL og MOBO Helgeland BBL. Den er også publisert i deres avismagasin Bo & lev (tabloid, #2/2017) som ble sendt ut til alle innbyggerne på Helgeland. Artikkelen er skrevet av Magnus Dahle Clausen. Bildene er tatt av Cato Ravatsbakk.