Perry Ræstad er en av mange som opplever at bygg popper opp rundt han i byen. Det tar han med godt humør.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


– Vi bor i byen og må regne med fortetning. Det er på hytta vi har utsikten nå, sier Perry Ræstad, og viser stolt fram bilder fra den spektakulære kystlinjen i det som har blitt hans andre hjem i Konsvikosen.

Perry og kona Unni har de siste fem årene bodd i femte etasje i Kirkeaksen BRL. Nå har de fått en like høy nabo i Havmannen BRL som har reist seg der de tidligere hadde utsikt over hele fjorden. Det tar de med godt humør.

– Livet gir deg forskjellige kort hele tiden, så det må bare tas som det kommer. Jeg ser jo fortsatt hjem til Rødberg hvor jeg vokste opp, og vi har både morgensol og kveldsol. Det er bra at det bygges i byen og at det er liv og røre rundt oss. Noen mennesker har det slik at de må være helt for seg selv, men jeg synes det er trivelig både og se folk, prate med folk og omgås folk, så det passer meg godt, sier Perry.

Sønnen overtok hjemme

Perry og familien har i alle år bodd i en stor enebolig på Båsmo. Da sønnen Alexander etablerte seg ble det naturlig at han overtok heimhusan, mens foreldrene trakk inn til ei lettstelt borettslagsleilighet. Også her har Perry og Unni det romslig, med 110 kvm og tre soverom.

Kirkeaksen BRL ligger tett opp i annen bebyggelse, men Perry Ræstad stortrives med å ha folk rundt seg. Borettslaget har også byens beste parkeringsmuligheter med både garasje, parkering i sokkel og biloppstillingsplass ute.

– Både vi og barnebarna stortrives her. Om vi henter dem i barnehagen sier de med en gang: ”Skal vi til leiligheten nå?” Vi har det godt her, med alle fasiliteter. I tillegg er vi beriket med en styreleder alle borettslag hadde fortjent, Alf Solstrand, som umiddelbart tar tak om det skulle være noe. Han er helt unik, roser Perry.

Har ikke aksjemajoritet

Perry er kjent for de fleste gjennom sitt virke i Nordland lås og sikkerhet, hvor han flere år var daglig leder. Nå har sønnen overtatt bedriften, mens Perry betegner seg selv som arbeidende styreformann, med 51 prosent av aksjene, så siste ord er det han som har.

– Jeg har ikke lyst å være noen syvende far i huset, så jeg forsøker å holde meg litt unna, og det som er så bra med utviklingen er at jeg kan jobbe hvor som helst i hele verden. Internett har de også i Kuala Lumpur. Fra mai til august bor vi stort sett permanent i Konsvik, og drar bare innover om det er noe spesielt.

Hytta er egentlig en enebolig, som ikke var regulert som fritidsbolig. Etter noe papirarbeid og en tur innom kommunestyret, fikk Perry og kona unntak fra boplikten. Familien Ræstad er en sammensveiset enhet, som også deler mye fritid sammen. Da Alexander begynte å lete seg om etter en fritidsbolig, foreslo faren at de bare kunne bygge på deres hytte, og slik ble det. Nå er det blitt generasjonshytte i Konsvik.

– Og etter barnebarna kom er kontoret mitt forvist til det minste rommet i leiligheten, med beskjed om at jeg ikke trenger mer plass. Slik er det å bare sitte på 49 prosent av aksjene på hjemmebane, sier Perry og ler.

Lidenskap for seiling

Perry er lidenskapelig opptatt av seiling, og eide tidligere sin egen båt. Nå synes han det er greiere å leie, og slippe å ha all jobben og de ekstra omkostningene.

– Om vi drar til Kroatia på guttetur, står båten klar til oss med ei flaske whisky på dekk, og når vi drar kan vi etterlate oppvasken i vasken, og sengetøyet på sengene. Det er godt å ha den friheten.

Han jobber fortsatt 50 prosent, og tenker å gjøre det i enda noen år.

– Så lenge jeg er frisk og rask og har lyst selv blir jeg nok å holde på en stund til. Den dagen jeg trekker meg permanent tilbake, kunne jeg egentlig tenkt meg å selge her, og flytte til hytta i Konsvik, men da spørs det om ikke hun med aksjemajoriteten setter seg på bakbeina, sier Perry Ræstad med en latter.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL. Den har også blitt publisert i deres medlemsmagasin Bo & lev på Helgeland (#2/2017).