Det beste fra Helgeland og Spania møtes i skjønn forening på Spisestedet Himmelblå på Ylvingen.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


Mario Ortega Quiroga driver for andre året på rad Spisestedet Himmelblå på Ylvingen, hvor han i fjor hadde 12.000 sultne og skuelystne gjester innenfor dørene i løpet av en hektisk sommer.

– Hadde jeg fått en krone for hver turist som ville ta selfie med meg ville jeg blitt rik, spøker Mario Ortega Quiroga, som kom til Norge fra Spania 1. juni 2011. Det var kjærligheten som lokket han til Helgeland, og med seg i bagasjen fra Spania hadde han mange års erfaring fra restaurantdrift.

– Foreldrene mine drev et spisested i Spania hvor jeg og lillebroren min har oppholdt oss og jobbet så lenge jeg kan huske. Fra 15-16-årsalder ble vi begge satt i serveringen i tillegg til at jeg jobbet noe som kokk, så dette er noe jeg har i blodet, sier Quiroga.

Havmat i fokus

Marios foreldre var oppe på Ylvingen i fjorårets sesong og hjalp til med kokkeleringen. På kjøkkenet møtes det beste av Spania og Helgeland hverandre. Her trylles det fram grillspyd av kveite, klippfisk bakt i folie, skalldyr og annen sjømat. Alt med smak av spansk mattradisjon.

Fisk og skalldyr er i fokus – med spansk preg.

– Vi har fisk og skalldyr i hovedfokus, men setter vårt spanske preg på det. Grillspyd av fisk er et eksempel på mat som ikke er så vanlig i det norske kjøkkenet, men som blir en god symbiose av det norske og det spanske, sier Quiroga.

Himmelblåfestival

I år er det ti år siden suksesserien Himmelblå – som gikk sin seiersgang i NRK – ble spilt inn på Ylvingen. Det markeres med en Himmelblåfestival over tre dager med musikk, fotoutstilling, mat og diverse happenings den 30. juni til 2. juli. Det blir satt opp ekstra ferge til fastlandet, slik at også de som ikke har hus, hytte eller ønsker å campe på Ylvingen skal kunne delta. Festivalen er et samarbeid med Ylvingen sommerfest, som har vært en årelang tradisjon på Helgelandsperlen.

– Vi håper på mange folk og strålende vær, slik at dette er et konsept vi kan videreføre, sier Quiroga.

Idyll på Ylvingen

Spisestedet Himmelblå åpnet for sesongen allerede uken før 17. mai og holder oppe hver dag til 10. august. Åpningstidene er 11.00-21.00 hver dag, med mulighet for utvidelse til 03.00 i helgene når det er stemning for det. Spisestedet Himmelblå har skjenkebevilgning og alle rettigheter.

– Vi ligger idyllisk til midt i hjertet av Helgeland og har ekstremt mye folk innom i løpet av en sesong. Mange kommer til Ylvingen fordi de vil oppleve kafeen, mens andre igjen kommer for å sykle, kikke seg rundt og oppleve denne vakre oasen. Vi gleder oss til å møte både nye og gamle gjester i sommer, sier Mario Ortega Quiroga.

Denne artikkelen ble skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn Boligbyggelag. Den er også publisert i deres medlemsmagasin Bo & lev (#2/2017).