Overgangen til DAB-nettet i vinter er en ubetinget suksess. For Radio Rana på FM-nettet.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


DAB-radioens inntog har ført til at lytterne på FM-nettet strømmer til lokalradioen. Radio Rana lover å smi mens jernet er varmt.

– Nå er de jo tvunget til å høre på oss til bilparken er byttet ut, så nå må vi kjøre på for å beholde dem, sier redaktør Oddvar Brennesvik og smiler.

I flere år har han vært blant de frivillige som har ivret for Radio Rana, og merker nå en oppsving i lytterinteresse som ingen av dem har sett maken til.

– Vi lurte jo på om vi skulle bli helt alene igjen på FM-nettet, og miste alle lytterne våre til DAB-nettet. Så skjedde det helt motsatte. De som ikke hadde DAB-radio fant plutselig bare oss i radioen den 11. januar klokken 11.11, og dermed eksploderte det. Jeg blir stoppet på gata flere ganger daglig av folk som vil diskutere innslag, programmer og musikk. Det har aldri skjedd før, forteller programleder Helge Jakobsen.

– Det var til og med ei dame som kom bort å sa: ”Veit du Helge… Eg søvna i lag me deg i går!” Jeg er visstnok med ranværingene i dusjen også. Det er jo bare kjempeartig! fortsetter han med en latter.

Rir på bølgen

Den eksplosive interessen har de tatt på alvor. To frivillige har jobbet på spreng for å oppdatere musikkbiblioteket, og det arbeides for å få til flere sendinger. Spesielt drømmer gjengen bak Radio Rana om å kunne ha fått inn midler til å ha en daglig morgensending på hverdagene. Nå har de bare kapasitet til å ha det en gang i uka, mellom syv og ni på fredag.

– Det er usikkert hvor lenge vi kan ri på denne bølgen bare fordi vi er alene på FM-nettet, så det er klart det legger et press på oss om å prestere. Det er viktig at vi ta grep for å fornye oss, og heve kvaliteten ytterlige, sier styreleder Håkon S. Hanssen.

Tuftet på frivillighet

Til sammen er rundt et dusin mennesker kontinuerlig engasjert i Radio Rana, enkelte ganger så mye som 20. Noen sitter til og med i egne amatørstudio sørpå og sender hjem tre timers opptak til bruk i lokalradioen. Det er også en egen ungdomsavdeling i radioen, Radio Rana Ung, som vokste opp i miljøet rundt Ungdommens hus. Radioen er særdeles aktive, og har bare de siste månedene blant annet dekket på Blåvegen-løpet, NM i skiskyting, påskesendinger og hvert eneste kommunestyremøte.

– På tross av at vi er en organisasjon drevet på frivillighet, synes jeg vi leverer et godt produkt, og vi tar gjerne i mot andre som ønsker å komme ned hit til oss og lage radio, sier programleder Eve Rødfjell.

Sterkere signaler

Radio Rana har også bedret signalstyrken med 300 ekstra watt på Mofjellet. Etter utvidelsen fyller lokalradioen nesten alle dekningshull. Også i hytteområdene, som i tillegg til bilen er et yndet område for gamle FM-radioer, har dekningen blitt mye bedre.

– For oss er dette en hobby vi trofast har puslet med i godt over 30 år, og det er klart det er morsomt å oppleve denne blomstringen nå. Målet vårt fremover er å få økonomien til å vokse, slik at vi har kapasitet og mot til å satse videre, sier Helge Jakobsen.

– Drømmen er en fast ansatt i et par timer om morgenen mandag til fredag, og vi er ikke i tvil om at vi har lyttere nok til at det er høyst relevant. Det er klart at ranværingene synes det er mer interessant å høre på radioen at det er glatt i Sagbakken enn at det er glatt i Gjelleråsen, fortsetter Håkon S. Hanssen.

Vil lage turistradio

En annen idé de ruger på er turistradio om sommeren. Besøkende turister har ikke nødvendigvis DAB-radio i bilen siden Norge er ganske alene om å benytte seg av denne teknologien. Det åpner et stort marked.

– Radioen er helt unik i det at den er øyeblikkelig nyhetsformidling rett ut til folk. Vi kan fore med informasjon fortløpende og har kunnskapen til å supplere med relevante tilleggsopplysninger. Vi har ambisjoner fremover om å søke sammen med næringslivet og finne aktører som ønsker å satse videre sammen med oss. Vi har i hvert fall tenkt å melke denne situasjonen for det den er verdt, avslutter Helge Jakobsen.

Denne artikkelen ble skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL. Den er tidligere publisert i deres medlemsblad Bo & lev (#2/2017).