102 år etter Klemet Persons død lever historiene om fjellguiden med de spesielle evnene godt videre.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


For tredje gang skal Klemetspelet framføres på Jamtjord i Leirskardalen. Da blir den lille bygda i Hemnes kommune tatt tilbake til tida fjellmannen holdt til i området. Spelet framføres annethvert år, og for to år siden samlet det nesten 3.000 publikummere i løpet av fire forestillinger og en generalprøve. Tidsreisen har blitt veldig populær. Ikke minst har Jamtjordmartnan (bildet), som arrangeres samtidig, bidratt til dette.

– Det har blitt en vesentlig del av arrangementet å arrangere en skikkelig gammeldags martna. Det blir utstillinger, salg av tradisjonell mat, gammel stil på martnaområdet, håndverksprodukter og musikk, forteller styreleder Inger-Lise Pettersen.

Stort løft for bygda

Selv om Klemetspelet og martnaen har blitt populær i sine to første versjoner, ser aktørene fortsatt på hvordan det kan utvikles. Det skal være noe nytt hver gang. Noen sanger skiftes ut, noen scener endres, trekkes fra eller legges til. I år er to av de tre profesjonelle skuespillerne nye – Nils Henrik Buljo som Klemet og Hallvard Holmen som Stor-Nila, mens Anna Åsdell også spilte Klemets kone Anna i 2015.

– I år kommer vi også til å arrangere en del kurs og seminarer i forbindelse med martnaen. Hva er myter og hva er fakta om Klemet? Hvem var noaiden? Hvem var Stor-Nila? Reindrift, betydningen av samiske navn, lister Pettersen opp som eksempler.

Med rundt 250 frivillige i sving, er dette et stort løft bygda gjør i fellesskap. 40 av de unge og voksne er med i selve spelet. Nordland Teater, Åarjelhsaemien Teatere og Giron Sámi Teáhter er gode støttespillere.

Fortsatt aktuell

– Manusforfatter Stig Bang og vi har vært opptatt av å fortelle historien om Klemet, en fremmed som kom til en annen kultur og ikke helt klarer å gi slipp på seg selv, en fjellmann og same, og smelte inn i bygdekulturen. Dette kulturmøtet og den usikkerheten som da oppstår kan være relevant også med tanke på dagens flyktningsituasjon, sier Pettersen.

Årets spel arrangeres 25.-27. august, med tre kveldsforestillinger i overgangen mellom lys og mørke og en dagforestilling lørdag. Klemetspelet oppsto etter en idé av Kjell Joar Petersen-Øverleir, som også er komponist sammen med Frode Fjellheim. Hans Petter Bjørnådal står bak den prisvinnende scenografien, mens Ada Einmo Jürgensen har regi.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL. Den har også blitt publisert i deres medlemsmagasin Bo & lev (#2/2017).