Halvannet år etter de åpnet kan ledelsen ved Kulturbadet konkludere med at det går bættele godt!


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


– Vi er strålende fornøyde. Det går rett og slett bættele godt, sier kultursjef i Alstahaug Odd Arnold Skogsholm, som har sitt arbeidssted på Kulturbadet sammen med resten av kommunens kulturavdeling.

Besøkstallet har økt jevnt per halvår siden åpningen høsten 2015. Høsten 2016 hadde Kulturbadet historisk godt besøk, og tallene hittil i år tyder på at det topper seg nok en gang våren 2017.

– Vanligvis dabber det av etter nyhetens interesse har lagt seg, men det har ikke skjedd her. Det er tydelig at Kulturbadet har dekket et behov vi har hatt i kommunen over år. Vi har nok vært litt utsultet. At interessen har vært der er tydelig på antall sandnessjøværinger som har vært å treffe på festivaler og arrangement rundt i regionen, fortsetter Skogsholm.

Tilbud til lokale

Mangelen på gode lokaler gjør at nasjonale og lokale aktører har måttet reise forbi Sandnessjøen i en årrekke, ikke engang regionteateret Nordland Teater har kunnet legge turnéruta innom byen. Den trenden har Kulturbadet snudd.

– Vi tenkte i utgangspunktet at det ville bli utfordrende å finne de forestillingene som var helt perfekte for vår region, men besøkstallene viser at det har vi lyktes med. Vi ser at det å tenke bredde fungerer aller best. Gledelig er det også at vi kan tilby gode lokaler til våre lokale lag og foreninger. Så godt som alle lag, korps og kor lokalt har vært inne i Kulturbadet i løpet av 2016, sier kulturkonsulent Trine Mathisen Vassvik.

Publikum fra hele regionen

Tallene for 2016 viser at Vassvik og Skogsholm slett ikke overdriver. Anslagsvis har 250.000 besøkende vært innom Kulturbadet i 2016. 120.000 av disse har lånt bøker eller kjøpt billetter til badet eller kulturopplevelser. Tallet for kinoen er utrolige femdoblet. Gammelkinoen i Alstahaug solgte 6000 billetter i 2014 og ble lagt ned i 2015. I 2016 har 30.000 sett kino i Kulturbadet.

FAKTA: Kulturbadet

Kulturbadet er tegnet av L2 arkitekter, og det ferdige resultatet er nær 100 prosent lik deres forslag.

Vedtaket om bygging kom i 2012, og Kulturbadet ble åpnet 22. august i 2015.

Huset er på 7500 kvadratmeter og inneholder topp moderne kino med Dolby Atmos, kultur- og konferansesal, storsal for konserter/teater/konferanser, blackbox/dansesal, folkebad, bibliotek, galleri, kulturskole og frivilligsentral. Vegg i vegg med Kulturbadet finner du Scandic Syv søstre.

– Det er bare å gi gass fremover. Aktiviteten øker bare på, og i det vi tenker at vi kanskje har hatt for mange arrangement på en måned, viser det seg ofte at det er marked for enda mer. Målet vårt på sikt er å ha bredde, men samtidig finne det som kan være særegent for Sandnessjøen og som derfor kan trekke folk fra Mosjøen og Mo i Rana hit til oss. Det er vi allerede i gang med. Vi har hatt flere arrangement som har trukket publikummere fra hele regionen, sier Skogsholm.

Naturlig møteplass

Kultursjefen trekker summen av alle tilbudene fram som suksessfaktoren til Kulturbadet. Det at badet, konsertsalene og kinoen ligger vegg i vegg, og at besøkende artister kan tusle på tøflene fra hotellrommet i Scandic Syv Søstre til konsertscenen de skal spille på.

– Vi har blitt et bygg som brukes fra morgen til kveld, og en naturlig møteplass for de som bor i byen. Kulturbadet har blitt akkurat det vi drømte om at det skulle bli, og ingenting er vel bedre enn det, sier Trine Mathisen Vassvik.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn Boligbyggelag. Den er også publisert i deres avismagasin Bo & lev, som i april ble sendt ut til alle postkassene på Helgeland.