Hun har tatt medaljer i både VM og OL,men aldri gått Blåvegenløpet. Nå sikter Marthe Kråkstad Johansen seg inn mot 45 kilometer med blodslit – og kanskje også løyperekorden.


Skrevet for IL Stålkameratene


Etter en sesong med mange topprestasjoner, ikke minst stafett-sølvet i junior-VM i skiskyting og seieren i Norgescuprennet i Os i begynnelsen av mars, gjør B&Y ILs Marthe Kråkstad Johansen seg nå klar til å debutere i Blåvegenløpet.

– Det blir en fin avslutning på en fin sesong, sier 18-åringen.

Foretrekker skiskyting

– Jeg har gått uten tidtaking før, men det er første gang jeg stiller til start i konkurransen. Og det er første gang jeg skal gå et så langt løp som på 45 kilometer, smiler Marthe Kråkstad Johansen.

– Vanligvis er ti kilometer det lengste jeg pleier å gå. Og da med skyting underveis, sier Kråkstad Johansen, som driver med både skiskyting og langrenn. Det er i skiskyting hun trives aller best.

– Skiskyting er mer komplisert og variert. Man må tenke mye strategisk underveis, mens i langrenn handler mye om å gå så fort man bare orker fra start til mål, sier 18-åringen.

Utfordrer rekorden

Med ett gull og tre sølv fra junior-OL, sølv i junior-VM, NM-gull på fellesstart og ellers ei merittliste som det tar tid å lese gjennom, er Marthe Kråkstad Johansen et av de største talentene fra Nordland innen både langrenn og skiskyting, siden Elin Nilsens storhetstid. Og når det kommer til Blåvegenløpet, er nettopp noen av Elin Nilsens meritter Marthe kan sette seg som mål å slå:

I perioden 2003-2010 vant Nilsen Blåvegenløpet åtte år på rad. Og i 2009 satte hun løyperekorden som fortsatt står: 2 timer, 16 minutter og 59 sekunder.

Denne artikkelen er hentet fra Blåvegenløp-avisa. Les hele utgaven ved å klikke på forsiden.

– Noen vil hevde at det er på tide at noen slår Elin Nilsens rekord. Blir du den som sletter den og setter ny løyperekord?

– Det vil være stort om jeg klarer å vinne Blåvegenløpet, men akkurat det med rekorden til Elin, det har jeg ikke tenkt noe på, sier hun.

– I og med at jeg aldri har gått dette løpet før, og heller aldri har gått et så langt løp, vet jeg ikke hva jeg kan forvente. Og faktorer som vær, føre, dagsform og om man har gode ski, spiller også inn. Så jeg tror nok ikke at jeg skal sette meg som mål å ta rekorden hennes i mitt aller første forsøk.

– Men jeg tror nok at jeg skal sette ny rekord, før eller senere, smiler Marthe Kråkstad Johansen.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for IL Stålkameratene og ble først publisert i deres avismagasin i forbindelse med løpet. Les hele avismagasinet her.