Tor og Siri Stabbforsmo dro til nabofylket og fant helt uventet sin egen gårds hjerte.


Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


Siri Stabbforsmo danderer omsorgsfullt hvite lubne oster på en brett, og tenner stearinlysene i et gammelt kandelaber. Duften av nykokt kaffe fyller luften i det hvitmalte tømmerhuset med torvtak, som er selve hjertet av ærverdige Strandli gård. Sammen med ektemannen Tor overtok Siri driften i 1998, og har derfra sakte bygd opp gården til en ettertraktet destinasjon og matprodusent.

Ukjent slektskap

Strandli gård er blant de yngste gårdene i Fiplingdalen, men har en historie som strekker seg tilbake til 1870. Det var Tors besteforeldre som etablerte gården på 1950-tallet, men etter at Siri og Tor overtok 1998 har det skjedd en betydelig oppgradering. Hovedboligen er bygget ut til nesten dobbel størrelse og er fullstendig renovert, og det er etablert flere nye bygg på gårdstomta. Det mest unike er nok likevel den 150 år gamle Tømmerstua, som ble flyttet til Strandli gård fra Smalås i Nord-Trøndelag i 2010.

strandli-1
Siri Stabbforsmo er hjertelig vertskap i Tømmerstua og sjef i ysteriet.

– Vi hadde driftet i noen år, og opplevde stadig behovet for å ha et sted å ta i mot gjestene. Da vi besøkte Smalås i forbindelse med en spillejobb i 2007, falt vi pladask for dette bygget. Eierne hadde egentlig lyst å kvitte seg med huset, men ønsket at det skulle gå til noen som tok det ordentlig i bruk og bevarte det historiske suset. Da jeg og Tor fortalte om planene våre med det, ble de veldig glade og sa at om vi ville ha det var det vårt, forteller Siri.

Og slik ble det. I 2012 sto Tømmerstua nyreist på Strandli gård, og ble tatt i bruk som gjestehus. Det var da de forrige eierne gjorde en helt unik oppdagelse. Sønnen deres hadde begynt å interessere seg for slektsforskning og familiehistorie. Der kom det fram at det til alt overmål at det var Tors oldeforeldre som hadde bygd Tømmerstua i 1870.

– Vi ble fullstendig overrumplet, men tenkte samtidig at det var jo en mening med det. Det måtte jo være derfor vi forelsket oss slik i dette huset, sier Siri.

En skapende kraft

Ekteparet har bygget seg sakte opp gjennom 18 år, og har ikke tall på hvor mange timer som har gått med til oppbygging av ny melkefjøs, nytt grisefjøs, ombygging av bolig og ysteri. Bare tømmerstua alene krevde 4000 arbeidstimer.

De smakfulle og koselige gjesterommene i Tømmerstua har en romantisk og autentisk stil.
De smakfulle og koselige gjesterommene i Tømmerstua har en romantisk og autentisk stil.

– Dette prosjektet hadde vi aldri fått til om ikke Tor hadde vært utdannet snekker, samt at han har en slik naturlig drive. Han har bestandig hatt lyst å bli bonde, og fikk meg etter hvert til å gi meg, sier Siri og ler.

– Jeg tror det er viktig å inneha en skapende kraft for å få til å bygge opp et slikt konsept som vi har gjort her. Det er mest jobb, men mye artig også. Nå har vi bestemt oss for å sette strek for oppbyggingen, og heller forvalte det vi har laget her, fortsetter hun.

Prisbelønte

Siri har ansvar for ysteriet og gjestehuset, mens Tor tar seg av dyrene og den øvrige gården. De er til sammen fire som jobber på gården, i tillegg til at de har en ekstrahjelp som leies inn etter behov. Tømmerstua drives både som vertshus og selvhushold, avhengig av sesong, kapasitet og gjestenes ønsker.

Strandli gård driver med melkekyr og gris, i tillegg til deres velkjente ysteri hvor de lager tre forskjellige prisbelønte oster og yoghurt. Siri og Tor har deltatt på kurs i både Sverige og på Vestlandet for å lære seg den krevende ystekunsten. Det har gitt full uttelling. Blåmuggosten Golvertind og rabarbrayoghurten deres har begge stukket av med Verdiskapningsprisen. I tillegg har ostene fått gull, sølv og bronse i NM i lokalmat. På veggene i Tømmerstua henger også Bygdeutviklingspris fra Innovasjon Norge og utmerkelsen Årets bygdeambassadør.

Strandli gård er kanskje aller best kjent for sine prisbelønte oster.
Strandli gård er kanskje aller best kjent for sine prisbelønte oster.

– Vi har nå valgt å ha fokus på salg av Golvertind, Bæråscammen og salatosten vår ”Fjellsnadder”. Vi kan ikke produktutvikle hele tiden, selv om det selvsagt er fristende, sier Siri og smiler.

Ostene fra Strandli gård distribueres av Nordlandsmat som Siri og Tor er medeiere i. De har også inngått en avtale med Norgesgruppen.

– For oss er Nordlandsmat virkelig gull verdt. Det er et aksjeselskap eid av flere lokalmatprodusenter på Helgeland, som gjør mye av jobben for oss, slik at vi i større grad kan konsentrere oss om å være produsenter, sier Siri, og trekker også fram regionalt samarbeid som ei viktig forutsetning for å lykkes innen lokalmat.

– Lokalmat øker mest i Norge, men det er krevende å bevare sin posisjon i markedet. Nordland er et lite og grisgrendt marked, og nettopp derfor er samarbeid så viktig. For å få det til kreves det målrettet arbeid over tid, sier Siri og trekker fram blant annet deres tette samarbeid med Øyfjellmat i Mosjøen, som videreforedler deres produkter fra Strandli Svineri. Strandli Gård er også en del av Fjellfolket Helgeland, et markedsføringssamarbeid mellom gårdene i Grane og Hattfjelldal.

Tårer ved nyåpningen

Strandli gård tar i mot gjester fra hele regionen og skreddersyr opplegg til nettopp ditt behov. Firmafester og bryllup finner ofte veien til den flotte gården, hvor de kan spise, sosialisere og hvile ut i det autentiske tømmerhuset fra 1870. På sommeren har de også åpen kafé som tiltrekker både lokalbefolkning og de mange hyttefolkene i området.

– Det er en balansegang å bevare det gamle samtidig som vi er funksjonelle og framtidsrettede. Det får vi stadige tilbakemeldinger på at vi har lykkes med. Det varmer med tanke på hvor mye tid og krefter vi har brukt på dette prosjektet, sier Siri.

Og at Tømmerstua fra Smalås havnet opp i Fiplingdalen har de tidligere eierne aldri angret på.

– De var her som gjester da huset sto ferdig reist og restaurert i 2012. Da var det noen tårer som kom. Det er godt å vite at de føler at husets arv og ånd blir godt ivaretatt her, sier Siri Stabbforsmo.

Tor Stabbforsmo har bygd opp Strandli griseri som leverer produkter til blant annet Øyfjellmat AS.
Tor Stabbforsmo har bygd opp Strandli griseri som leverer produkter til blant annet Øyfjellmat AS.

Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for Mosjøen og Omegn BBL og MOBO Helgeland, og er også publisert i deres avismagasin Bo & lev på Helgeland som kom ut i november 2017. Avisen hadde et opplag på 35.000 og ble distribuert til alle postkasser på Helgeland.