Det er ikke alle geitebukker som deler gård med et fjøs prisbelønte fjellrøyer og ei saltgrotte fra Himalaya.


 Skrevet for MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL


I et fjøs breker 80 geiter. I et annet svømmer tusenvis av fjellrøye i syv dype betongkar. Ute på et jorde grynter et knippe griser fornøyd, lykkelig uvitende om at det blir jul i år og. Da havner de på bordet sammen med prisbelønt rakfisk og geitost fra Sæterstad gård. Produkter som flere ganger har blitt kåret til norgesmestere.

Den økologiske fjellgården i Hattfjelldalen har blitt et fenomen og en snakkis, som ikke lenger bare sender varene sine til hele Norge, men også ut i Europa.

Sæterstad gård_DSC_8632
I syv store kar i betong vokser røya seg stor og delikat. Etterspørselen er stor og Knut Kastnes er i gang med prosessen for å doble produksjonen.

Det burde være håndarbeid nok for noen og enhver, men på Sæterstad fyrer de også opp i bakerovnen, reier opp 25 sengeplasser, klargjør konferanserom, arrangerer guidede turer, drifter eget mikrokraftverk og leier ut helsefrembringende opphold i ei saltgrotte bygd opp av himalayasalt.

Gammel fjellgård

Hele året lager de arrangementer for firma og privatpersoner, med faste kunder både nasjonalt og internasjonalt, som elsker å tilbringe ei uke eller to i de vakre og idylliske omgivelsene på svenskegrensa.

Sæterstad gård_DSC_8574
Saltgrotta i miljøhuset skal ha en gunstig innvirkning på sykdommer og plager som kols, emfysem og astma. Saltet er fra Himalaya.

Og det stopper ikke der. Tiden de mirakuløst nok har til overs bruker de til å kontinuerlig utvide driften. Nå sist med ferdigstilling av et miljøhus til utleie, hvor et utendørs boblebad med utsikt til nordlyset er bare en av fasilitetene. Nede ved fjellvatnet er gravemaskinene i full gang med neste prosjekt. I løpet av året skal fiskefjøsen være doblet i omfang og produksjon.

– Noen lurer på om vi jobber oss i hjel, men slik opplever ikke vi det. Det blir en levemåte. Nå som det har blitt så mange ansatte, går det fint an for meg og Knut å reise vekk i en ukes tid. Geitene går tørre to måneder i året, mens de er gravide, så da pleier vi å utnytte den muligheten, forteller kjerring på gården, Siri Kobberrød. Sammen med ektemannen, biologen Knut Kastnes fra Mosjøen og deres fire barn holder hun liv i den gamle fjellgården, som Knut kjøpte i 1980.

Falt for gården før bonden

Siri kom egentlig som avløser til gården fra Trondheim i 1983. Hun har alltid hatt en sterk friluftsinteresse og en fascinasjon for gamle tradisjoner, og hadde egentlig aldri sett for seg å bo i en by.

– Det var vel noen som tipset Knut om at det fantes et kjerringemne i Trøndelag, men i utgangspunktet kom jeg hit for å jobbe, og falt for plassen før jeg falt for bonden, forteller Siri og smiler.

Sæterstad gård_DSC_8646
Siri sammen med den ni år gamle bukken Robert, kongen i geitefjøset.

Etter flere år som lærer i kommunen, jobber hun nå kun på gården. Noe mer er det ikke tid til.

– Å være lærer har vært ideelt å kombinere med bondelivet. Det er mye å gjøre på gården om sommeren, noe som har harmonert fint med lærernes lange ferie, men med stadig nye satsninger har dette blitt en heltidsjobb, og vel så det, sier Siri.

Alle fire barna deres er på lønningslista, også yngstemann Truls, som til daglig går på videregående i Mosjøen.

– Det er generelt et stort problem at de unge flytter til byen istedenfor å komme hjem etter endt utdannelse, men slik er det ikke her i området. Unge ønsker å returnere til Hattfjelldal. Vi er i særstilling på gården vår. Her har alle barna valgt å komme hjem. I tillegg har vi to heltidsansatte, forteller Knut.

Hjelper til overalt

Sønnen Marius har kjøpt seg hus i Varntresk. Han har jobbet offshore tidligere, men har nå en pause hvor han jobber på gården. Også sønnen Sondre har kommet hjem etter å ha jobbet som selger i Trondheim.

– Jeg arbeider enda i byen i perioder, men er glad jeg har valgt å bo her. Jeg hadde godt av en forandring, og trives med roligere omgivelser rundt meg. Jeg merker en langt mindre irritasjon over trafikk og tempo i Trondheim etter noen uker her hjemme, sier han.

Sæterstad gård_DSC_8579
Det tidsriktige og moderne miljøhuset på eiendommen, inneholder blant annet tre soverom, to store bad, ei saltgrotte og utendørs boblebad. Legg merke til det stilige panelet som tidligere har vært en utendørs låvevegg.

Datteren Anja har reist verden rundt før hun valgte å komme hjem. Hennes hovedfokus er på osteproduksjon, mens gutta på gården hovedsakelig sysler med fisken.

– Men vi er ikke flere enn at vi alle trør til der det trengs, forklarer Anja.

Aner ikke hvor det ender

En arbeidsdag på gården kan bli på opp mot 18-20 timer i døgnet. Klokken sju om morgenen er det melking av geiter og foring av fisk. Så går dagen slag i slag med ysting, matlaging, byggeprosjekter, slakting, servering, romklargjøring, markedsføring, bestillinger, også videre, fram til kveldsfjøs klokken fem. Har de overnattingsgjester på gården, er de gjerne vertskap for diverse festligheter til rundt midnatt. Gården tilbyr både fullpensjon og halvpensjon, men de fleste ønsker å smake på alt de har å tilby både av opplevelser og gastronomiske fristelser.

Sæterstad gård_DSC_8526
Siri Kobberrød og datteren Anja Kastnes med bare noen av de mange produktene Sæterstad gård har å by på. Geitost i mange varianter og brød bakt i steinovn.

– Vi startet i småskala og har vært pionerer på mange områder. Vi har måttet finne ut av mye selv, og veien har blitt til mens vi går, forteller Siri om den kreative prosessen med Sæterstad gård.

– Vår idé var å tilby lokal og ren mat, så har etterspørselen etter produktene gjort at det har ballet på seg. Nå føles det ofte som om alt vi bygger blir for smått. Det er et enormt marked for det vi holder på med på gården vår. Hvor vi ender opp til slutt er umulig å svare på. Det er jo også opp til den neste generasjonen som skal drifte videre etter oss, sier Siri Kobberrød og ser smilende bort på barna sine.

Saken er skrevet på oppdrag fra MOBO Helgeland og Mosjøen og Omegn BBL og har tidligere vært publisert i BO & lev-avisa.