Dobbelt norgesmester i blomsterdekorasjon driver butikk for 1700 innbyggere. Er det rart han vil forby blomstersalg på Coop?

– Ingen klarer å forestille seg på forhånd hvordan det er å komme inn hit. Vi er lært opp til å tenke på blomster som noe søtt, yndig og tandert. Jeg hadde aldri begynt å jobbe med planter om jeg hadde sett så firkantet på det, sier Tommy Eide.

Han har nettopp kommet ut av en bue i organisk tre, prydet med sammenflettede greiner og glitrende små lys i form av blader. Forsiktig flytter han på de skjøre glassvasene på disken, og viser på to fingre fram en sneglefigur han nettopp har fått inn. Luften er fylt av lakris, duftlys og Leonard Cohen. Hvite vegger, blanke flater og streng minimalisme er minst en IKEA-katalog unna. Her hersker en disiplinert overflod i en gjennomtenkt estetikk, malt med penselstrøk av varme, kunnskap, personlighet og humor. Rommet er delt i to plan. En trapp fører opp til en hems med en liten kaffekrok. På folkemunne heter det skryteloftet, kalt opp etter damene som møtes til sin ukentlige prat her hver onsdag.

Blomsterbutikken Etcetera er nettopp det Tommy sier den er: Umulig å forestille seg.

Skapt i et fryselager

Det var få som trodde sine egne ører da den mange ganger prisbelønte norgesmesteren i blomsterdekorasjon, kunngjorde at han skulle flytte hjem til Herøy og åpne butikk i et gammelt fryselager. Tommy kunne fått jobb hvor som helst, men valgte isteden å etablere sin egen virksomhet på et sted med 1700 innbyggere.

– Det var aldri planen min å starte opp butikk her. Jeg var hjemme på ferie, og tenkte på å kjøpe et hus her som kunne være en base. Derfra skulle jeg fortsette å reise og jobbe frilans. Jeg ville utvide min egen horisont. Men så kom dette lageret…

butikkoversikt
Etcetera på sin gamle adresse, i et fryselager på Herøysenteret. Bilder fra den nye butikken kan sees lengre ned i saken.

Det var Tommys svoger som introduserte han for nevnte lager, som lå bak hans egen sportsbutikk på Herøysenteret. «Her skal du være, Tommy», sa han.

– Jeg ble vel ikke umiddelbart overbevist. Isteden dro jeg ned til Italia, hvor jeg vurderte å etablere meg. Jeg har vært der flere turer, men denne gangen var det sjeldent kaldt. Jeg frøs hele tiden. Etter to måneder ringte jeg hjem og sa «Jeg tar det!» Hadde det vært mildere vår i Italia ville jeg kanskje ikke vært her. Jeg hadde en karriere og jeg hadde et navn. Det er ingen som skjønner hvorfor jeg gjorde det, sier Tommy.

Men han skjønner det selv. Svaret finnes i naturen. I det spesielle lyset som treffer havet om morgenen, mens fuglene seiler dovent på brisen, og en oter, blank av vann, haster seg mellom fjæresteinene. Tommy var det barnet som spjelket vingen på en spurv og gjemte den på rommet i håp om at den ville bli frisk. Savnet etter venner, kino, barer og kafeer er der, men han vil ikke bo på et sted hvor naturen må kultiveres i en park.

– Jeg var 18 år da jeg dro, og 45 da jeg kom hjem. Jeg har vært borte i 27 år. Det er derfor vanskelig å definere hva som er hjemme. Men Herøy er stedet jeg velger å være på, sier Tommy.

Sent i fjor høst gjorde han et nytt stort karrierevalg. Han tok med seg hele Etcetera og flyttet til et gammelt fjøs. På rekordtid bygget han opp butikken på nytt og rakk å åpne før jul.

I denne gamle fjøsen på Hestøya i Herøya drives en blomsterbutikk du garantert ikke har sett maken til.
I denne gamle fjøsen på Hestøya i Herøya drives en blomsterbutikk du garantert ikke har sett maken til.

– Det har vært en drøm jeg har kjørt forbi i mange år. Plutselig gikk det, og da slo jeg til. Ingen trodde jeg ville komme i mål før julehandelen da jeg tok over i oktober, men 27. november var vi klare for nyåpning, forteller Tommy.

Eneste representant fra Norge

Han har konkurrert i blomsterdekorasjoner i 29 år, helt siden han ble Oslomester i juniorklassen på første forsøk i 1987. Den tittelen har han kapret tre ganger til. To av dem som senior. I 2002 ble han norgesmester for første gang, en tittel han ble hedret med på nytt i 2014. Da var Tommy den eldste påmeldte i NM. Det kom som et sjokk.

– Jeg satt i baren sent på natta da noen påpekte det. Da ble jeg sittende en time til, sier Tommy og ler.

Denne dekorasjonen er en av Tommys varemerker. Han kaller den ganske enkelt for «Tommytre».
Denne dekorasjonen er en av Tommys varemerker. Han kaller den ganske enkelt for «Tommytre».

Han tror noen blir mette av konkurransejaget, mens andre gir seg mens de er på topp. Det ligger ikke for Tommy. Om han gir opp vet han at noen der ute vil slå han. Gjennom sine snart 30 år i yrket har han jobbet seg opp et solid navn, men det er ofte hemmelig bedømming i mesterskapene. Da er det desto morsommere å vinne. Over påske venter nye utfordringer. Tommy er eneste norske representant i EM i blomsterdekorasjon som arrangeres i Genova i Italia i april.

– Det blir ei hektisk uke, men jeg gleder meg stort. Det er en forskjell på å gjøre ting for sin egen del og å gjøre det for landets del. Det er en enorm tillitserklæring å få lov å representere Norge på denne måten, sier Tommy.

Et lite utvalg av Tommys mange premier fra nasjonale og internasjonale mesterskap.
Et lite utvalg av Tommys mange premier fra nasjonale og internasjonale mesterskap.

– Det er ikke premiene jeg trakter etter. Det er oppgavene, tidspresset og test av egen kreativitet. Jeg er underernært på å være en del av et fagmiljø her oppe, og det er godt å få demonstrert for meg selv, og andre, at evnene mine er intakte. Jeg er veldig opptatt av å vise at det å jobbe med blomster er målbart. At det er et yrke. Det er mange som tror vi bare leker oss med en hobby, sier Tommy.

Det er en av grunnene til at han har tatt til ordet for å forby blomster i matbutikker.

– Det er noe av det tristeste jeg vet. Vi vier livet vårt til et fag, også tenker ikke folk lengre enn å kjøpe blomster av dårlig kvalitet i kassa på Coop, bare fordi de er billige.

Tre norgesmestere i arbeid

Tommy er kanskje et stykke unna fagmiljøene, men aktørene i det oppsøker gjerne den spesielle blomsterbutikken. I fjor sommer jobbet utrolige tre norgesmestere i Etcetera. Norgesmesteren fra 2012 og juniormesteren fra 2014 så for seg late dager på Herøya, da de spurte om å få jobbe noen uker i Tommys butikk. Isteden ble det overtid hver dag.

– Jeg kan bli provosert over bemerkninger som «Du trenger ikke å gjøre det så bra. Det er jo bare på Herøya.» Det er jo akkurat dette småplasser trenger! Uten noe som er rart eller utenom det vanlige, utmerker de seg jo ikke. Det er ingenting vi trenger mer enn dyktighet. Paradoksalt nok blir ingenting ansett som farligere enn dyktighet, sier Tommy.

Hater hysj hysj-ting

Han provoserer med blomster. Til et av mesterskapene han deltok på lagde han en brudebukett hvor han brøt med de fleste vedtatte regler innen miljøet. En tidligere verdensmester ble så irritert at han sa rett ut at det var sånne som Tommy som ødelegger faget. Dekorasjonen vant mesterskapet.

– Jeg har gjort mye rart, som jeg har fått kritikk for, men underveis har jeg også vært med på å forandre noe. Før var en blomsterdekorasjon pen eller stygg. Nå bruker vi en stor bredde av kunstuttrykk for å beskrive dem. Om noen sier til meg at det ikke går an, da gjør jeg nettopp det. Blomster kan ikke bare være søte, pene og ufarlige. Da nikker bare folk og går rett forbi. Det er gøy at noen blir så hissige når jeg gjør noe helt nytt. Jeg pleier å tenke at det tross alt bare er blomster. Hvordan vi setter dem sammen får ingen verdensomspennende konsekvenser.

Han synes å være ustoppelig. Og det er han også. For tre år siden fikk Tommy kreft og måtte operere ut tarmen. Etter 14 dager var han tilbake på jobb.

– Jeg har bestemt meg for å være åpen rundt det. Jeg hater sånne hysj hysj-ting. Det er ikke skummelt å være litt utenom majoriteten verken når det gjelder sykdom, livssyn, legning eller hva det måtte være. Jeg opplevde tvert i mot helt nye møter med mennesker, og samtaler hvor begge parter fikk normalisert sine utfordringer.

Det er ingen tvil om at det er mulig å bruke timesvis som oppdagelsesreisende inne på Etcetera.
Det er ingen tvil om at det er mulig å bruke timesvis som oppdagelsesreisende inne på Etcetera.

Strålene av vårsol som treffer vinduene er et tydelig varsel om travlere tider. Tommy selger enorme mengder med løkblomster og primula. Orkideer går aldri av moten, mens de kjøttetende plantene er populære hos barna. Tommy selv er ekstremt glad i tulipaner. Han liker at de lever så sterkt. At de vokser ut av krukka på bare få dager.

– Jeg har jobbet ræva av meg for å få dette til, og da er det fantastisk å lykkes, sier Tommy og ser utover sitt stadig ekspanderende livsverk. Så ler han.

– Jeg driver en blomsterbutikk i en gammel fjøs på Hestøya i Herøy. Den er en suksess. Det beviser det jeg alltid har sagt. Om man er gal nok går alt an.

Denne saken er skrevet på oppdrag fra MOBO Helgeland og Mosjøen og omegn boligbyggelag, og ble først publisert i gratisavisa BO & lev.